Προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, τους τελευταίους μήνες, τα αλλεπάλληλα κρούσματα δάγκειου πυρετού, μιας λοίμωξης από ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Ο δάγκειος πυρετός που είναι γνωστός στα επιδημιολογικά χρονικά πολλών χωρών (συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών), αποτελεί σήμερα μια κοινή ασθένεια σε μέρη της Ασίας και της Λατινικής. Στην Ελλάδα είχε καταγραφεί μια πολύ σημαντική επιδημία δάγκειου πυρετού που άφησε περίπου 3000 νεκρούς πίσω της την διετία 1927-1928.
Η επανάκαμψή του στη Γαλλία φαίνεται να μην είναι φετινή κατάσταση αφού η χώρα τα τελευταία χρόνια βιώνει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που ξεπερνούν την εποχική σποραδικότητα και καταγράφεται κάθε χρόνο κυρίως μετά τους θερινούς μήνες σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από άλλες χώρες όπου ενδημεί ο δάγκειος ιός. Η Γαλλία συγκεκριμένα από το 2010 είχε εντοπίσει περί τα 12 κρούσματα αλλά τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψε 63 και μάλιστα όχι εισαγόμενα. Οι Γαλλικές αρχές φοβούνται τώρα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα.
Κομβικό σημείο στο ζήτημα της μεταδοτικότητας των κρουσμάτων είναι το είδος του κουνουπιού που μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Τα είδη πχ που μεταδίδουν την ελονοσία τσιμπούν τον άνθρωπο κυρίως τις νυχτερινές ώρες ενώ τα είδη που μεταδίδουν τον δάγκειο είναι κουνούπια ιδιαίτερα ανθρωπόφιλα και τσιμπούν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το κουνούπι Aedes albopictus, (γνωστό και ως «τίγρης της Ασίας» λόγω των ασπρόμαυρων ραβδώσεων στην κοιλιά του) είναι ένα από αυτά που μεταδίδουν τον ιό. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό.
Ένα άλλο είδος, το Aedes aegypti είναι αυτό που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν διαβιβαστής (ξενιστής) του μολυσματικού ιού που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό. Πρόκειται για ένα είδος που μετά την δεκαετία του ‘70 βρισκόταν στο περιθώριο των επιστημονικών επισημάνσεων και για επιστημονικούς λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί δεν εντοπιζόταν σε χώρες της Μεσογείου. Υπάρχουν γι’ αυτό ετήσιες αναφορές πληθυσμιακής παρουσίας του σε περιοχές της Γεωργίας και της Τουρκίας-εντοπίστηκε και στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης- με μεγαλύτερη συχνότητα σε ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η παρουσία του στις παραπάνω περιοχές πάντως, δεν συνοδεύτηκε από τοπική έξαρση του δάγκειου.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες όμως το Aedes aegypti επανεμφανίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο (https://ecodev.gr/den-echei-entopistei-apo-ta-diktya-parakolouthisis-tis-oikoanaptyxi-ae-to-kounoupi-aedes-aegypti-pou-epanemfanistike-meta-apo-dekaeties-stin-kypro/).
Ο εντοπισμός του στην Κύπρο έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη ενεργοποίηση του δικτύου παρακολούθησης κι αποτίμησης του πληθυσμού των κουνουπιών που διαθέτει η Οικοανάπτυξη σε τρεις περιφέρειες της χώρας: Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.
Κορμό του δικτύου αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα RIS3 – Mosquito Vision που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κι έχει στην διάθεσή του μια τουλάχιστον παγίδα ωοαπόθεσης κουνουπιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, καλύπτοντας τόσο στην ύπαιθρο των επτά περιφερειακών ενοτήτων όσο και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τις άλλες πόλεις.