Στην Κύπρο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το κουνούπι Aedes aegypti, είδος πολύ μεγάλης υγειονομικής σημασίας. Λόγω της παρουσίας του είδους αυτού στο παρελθόν στον ελλαδικό χώρο, όπου και καταγράφηκε η μεγαλύτερη επιδημία δάγκειου πυρετού επί ευρωπαϊκού εδάφους το 1928-30, η είδηση αυτή έχει μεγάλη επιδημιολογική σημασία.
Στις πρώτες δεκαετίες μετα το Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι πληθυσμοί του Aedes aegypti μειώθηκαν σταδιακά και για διάφορους λόγους, για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, δεν εντοπιζόταν στις ακτές της Μεσογείου.
Οι επιστημονικές αναφορές των τελευταίων χρόνων εντοπίζουν το Aedes aegypti μόνο σε περιοχές της Γεωργίας και της Τουρκίας, κυρίως στην παράκτια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και στην Νοτιοανατολική Τουρκία, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί ανθρώπινα. ( https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/kypros-ygeia/koynoypi-aedes-aegypti-pws-entopistike-stin-kypro-kai-poia-ta-epomena-bimata ) Αντίθετα, το 2012 το συγκεκριμένο είδος προκάλεσε μια σημαντική επιδημία δάγκειου πυρετού επί Ευρωπαϊκού εδάφους στις Αζόρες με 2000 ανθρώπινα κρούσματα.
Ο πρόσφατος εντοπισμός του στην Κύπρο ουσιαστικά σηματοδοτεί την πρώτη επιβεβαιωμένη επανεμφάνιση του στη Μεσόγειο σε ένα κλιματικό περιβάλλον στο οποίο ενδημούσε παλιότερα, παρεμφερές με τις ακτές της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, όπου καταγράφεται σε υψηλούς αριθμούς.
«Επειδή το κουνούπι Aedes aegypti είναι ένα είδος πολύ ανθρωπόφιλο και δεν εντοπίζεται εύκολα με τις κλασσικές παγίδες σύλληψης ακμαίων των ενδημικών ειδών της χώρας, προχωρήσαμε στην εντατικοποίηση των παρατηρήσεων μέσα από το δίκτυο παρακολούθησης ωοαπόθεσης. Πρόκειται για το δίκτυο που εστιάζει κυρίως στην παρακολούθηση της δυναμικής του «Τίγρη»- Aedes albopictus αλλά στο οποίο μπορεί να καταγραφεί ταυτόχρονα και το παρεμφερές είδος Aedes aegypti» δήλωσε ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης, δρ Υδροβιολογίας Σπύρος Μουρελάτος.
Ειδικότερα, «εφέτος στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος RIS3- Mosquito Vision που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», πρόσθεσε ο κ Μουρελάτος «έχουμε ενισχύσει το δίκτυο με την τοποθέτηση 76 παγίδων ωοαπόθεσης (μία ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχο δίκτυο παγίδων έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης (σε 18 και 20 σημεία αντίστοιχα) ενώ λειτουργεί και δίκτυο παρακολούθησης εντοπισμού ακμαίων κουνουπιών στις πύλες εισόδου των μεγάλων πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο».
Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα ευρήματα είναι πλούσια για τον «Tίγρη» Aedes albopictus. Επιβεβαιώνουν δηλαδή την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών του μετά από 20 χρόνια από τη πρώτη εμφάνιση του ξενικού αυτού είδους στην χώρα μας. Αντίθετα όσον αφορά το Aedes aegypti «μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί πουθενά στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη με την ραγδαία ανάπτυξη σημαντικών πληθυσμών του «Τίγρη»-Aedes albopictus» στο δομημένο περιβάλλον της χώρας» τονίζει ο κ Μουρελάτος.