Η Οικοανάπτυξη στην ETAGRO 2023: Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στη Γεωργία Ακριβείας στην Ελλάδα

Η Οικοανάπτυξη έδωσε το παρόν στην ETAGRO 2023, με τον συντονισμό και τη συμμετοχή σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στη Γεωργία Ακριβείας στην Ελλάδα”, την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο τoυ βιομηχανικού κύκλου του συνεδρίου. Την στρογγυλή τράπεζα διοργάνωσε και συντόνισε ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης δρ. Σπύρος Μουρελάτος. Συμμετέχοντες ομιλητές ήταν (με σειρά) ο κος Κώστας Καραντινίνης με μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση, (καθηγητής, Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, Σουηδία), δρ. Χρήστος Καρύδας (Διευθυντής Γεωργίας Ακριβείας, Οικοανάπτυξη ΑΕ, Ελλάδα), κος Κώστας Κράββας (αγρότης παραγωγός ρυζιού, Χαλάστρα, Ελλάδα), κος Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος Olympusherb IKE, Σύμβουλος SMERC FUND, Ελλάδα) και ο κος Στέλιος Κωτσόπουλος (Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, AgroApps).

Ξεκινώντας την συζήτηση, ο κος Καραντινινής σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 42η θέση όσον αφορά την καινοτομία παγκοσμίως, πίσω από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά με την ύπαρξη εταιρειών που παράγουν καινοτομία. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς η τεχνολογική και επιστημονική αυτή καινοτομία δεν περνάει στην αγορά. Επίσης, τόνισε ότι η όποια εισαγωγή καινοτομιών θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά γεωργικά δεδομένα και όχι σε περιορισμένα πειραματικά σχήματα.

Στην συνέχεια, ο κ. Καρυδάς περιέγραψε τις καινοτομικές παρεμβάσεις της Οικοανάπτυξης, τόσο σε σχέση με την τεχνολογική όσο και την επιχειρησιακή προσέγγιση, επάνω στις οποίες βασίζεται η παροχή υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας από την εταιρία εδώ και επτά χρόνια. Επίσης, ανέλυσε την επίδραση των προσεγγίσεων αυτών στον χώρο, κυρίως όσον αφορά την ανατροπή μύθων δεκαετιών σε σχέση με την αδυναμία εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας για την Ελλάδα, αλλά και την προοπτική ενοποίησης μεθόδων, μέσων και τεχνολογιών στο άμεσο μέλλον προς όφελος του παραγωγού.

Με τη σειρά του, ο κ. Κράββας, ως πρωτοπόρος στην εφαρμογή γεωργίας ακριβείας στη χώρα, περιέγραψε πολύ γλαφυρά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε σταδιακά ο ίδιος ως καλλιεργητής ρυζιού, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του και κυρίως την αύξηση της παραγωγής κατά 15% ετησίως, την μείωση των εισροών αζώτου κατά 20%, και εν τέλει τη μείωση του κόστους και την σημαντική διευκόλυνση των εργασιών. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι πιο παραδοσιακοί γεωργοί διστάζουν ακόμη και σήμερα να πάρουν τα απαραίτητα ρίσκα, προκειμένου να εξελιχθούν και να πετύχουν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα δεν είναι τεχνολογικό, αλλά ψυχολογικό και κοινωνιολογικό.

Τέλος, ο κ. Καλαϊτζόπουλος, ως εκπρόσωπος SMERC fund, ενός fund αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στον αγροδιατροφικό τομέα, επιχείρησε να αποσαφηνίσει τα κριτήρια που ακολουθούν οι εταιρίες χρηματοδοτήσεων, ώστε να υποστηρίξουν την υιοθέτηση της καινοτομίας στη γεωργία και κτηνοτροφία στη χώρα. Εκτός από τους σκληρούς οικονομικούς-λογιστικούς δείκτες που λαμβάνονται υπόψη, επισήμανε ότι το κυριότερο στοιχείο είναι όχι μόνο η ενσωμάτωση της καινοτομίας, αλλά και η αποφασιστικότητά των επιχειρήσεων να πρωτοπορήσουν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα κυρίως από καθηγητές των Γεωπονικών σχολών της Αθήνας (ΓΠΑ) και της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).