Εγκατάσταση δικτύων παρακολούθησης κρίσιμων επιδημιολογικών παραμέτρων για τον ιό του Δυτικού Νείλου – 2023

Η αντιμετώπιση του επιδημιολογικού κινδύνου του ιού του Δυτικού Νείλου στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  1. Γνώση του κινδύνου: κίνδυνοι και ευπάθειες, κύκλοι μετάδοσης της ασθένειας, περιβαλλοντικές παράμετροι και πληθυσμοί σε κίνδυνο
  2. Δίκτυα παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων: παρατήρησης γης, εντομολογικά, περιβαλλοντικά, επιδημιολογικά δεδομένα
  3. Μετάφραση των πληροφοριών αυτών σε αποφάσεις και δράσεις: εμπειρικά συστήματα αποφάσεων, μοντέλα πρόβλεψης
  4. Δράσεις ενημέρωσης κοινού και αξιολόγησης αποτελεσμάτων

Η Οικοανάπτυξη από το 2010 και μετά, εγκαθιστά και λειτουργεί κάθε χρόνο, πέραν των εντομολογικών δικτύων, και δίκτυα παρακολούθησης για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου (σε ακμαία κουνουπιών και νεαρά ορνίθια) σε πέντε Περιφέρειες της χώρας (για την παρακολούθηση του ιού σε ακμαία βλ. εδώ). Η χρήση οικόσιτων πτηνών ως δεικτών σε οικισμούς υψηλού κινδύνου, είναι μία αξιόπιστη και οικονομική μέθοδος εντοπισμού και παρακολούθησης της κυκλοφορίας του ιού. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, επιστήμονες της Οικοανάπτυξης συλλέγουν βιολογικό υλικό (αιμοληψίες) από κοτόπουλα νεαρής ηλικίας (από δύο έως έξι μηνών) ώστε να εκτιμηθεί το ποσοστό της οροθετικότητας στον ιό του Δυτικού Νείλου. Το δίκτυο παρακολούθησης ακμαίων για το έτος 2023 αφορά 180 οικισμούς στο σύνολο της χώρας.

Κατά την εκτέλεση του έργου η Οικοανάπτυξη πραγματοποιεί συλλογή βιολογικού υλικού (αιμοληψίες) τόσο από τα ίδια οροαρνητικά πτηνά του περσινού δικτύου ώστε να εκτιμηθούν να ποσοστά της ορομετατροπής, όσο και σε άλλα πτηνά νεαρής ηλικίας (μικρότερα του ενός έτους) ώστε να εκτιμηθεί το ποσοστό της οροθετικότητας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν δύο-τρεις κύκλοι αιμοληψιών για την εκτίμηση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου κατά το έτος 2023.

Την ανάλυση της οροθετικότητας αναλαμβάνουν το Διαγνωστικό Εργαστήριο των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. , ΑΠΘ (υπεύθυνος Αν. Καθηγητής, Χρυσόστομος Δόβας), το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (υπεύθυνος Καθηγητής, Ι. Βόντας), και το νεοσυσταθέν μοριακό και βιοχημικό εργαστήριο της Οικοανάπτυξης.