Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την τριετία 2023-2025, που εκτελείται από την Οικοανάπτυξη (επίγειο έργο) και την ASNF (εναέριο έργο). Στόχος του έργου είναι αφενός η προάσπιση της δημόσιας υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και αφετέρου η ποιοτική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κατοίκων και επισκεπτών της Περιφέρειας μέσω του περιορισμού της όχλησης που προκαλείται από αυτά.
Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στις 7 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας:
- Αναβαθμίζει πολυεπίπεδα τις δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων όχλησης και κυρίως των απειλών για την δημόσια υγεία.
- Αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό όλα τα διαθέσιμα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αναγνωρισμένες και διεθνώς βραβευμένες μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση της όχλησης και του επιδημιολογικού κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών.
- Αποτελεί μία άρτια οργανωμένη δράση, που υποστηρίζεται επιστημονικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον ΕΟΔΥ, ενώ την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και από την επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό.
- Επικουρικά στο έργο συμβάλλουν και οι Δήμοι της Περιφέρειας, μέσω της συνεργασίας τους με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αλλά και με την εκτέλεση μικρότερων τοπικών έργων αστικής καταπολέμησης.
Επιχειρησιακές δράσεις της Οικοανάπτυξης κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και μήνα
Φέτος, στο πλαίσιο του έργου και καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών πεδίου, διενεργούνται περισσότερες από 6.700 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε πάνω από 20.000 εν δυνάμει καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και περίπου 160.000 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων, 420.000 στρέμματα αγροτικού συστήματος, 7.000 χλμ. καναλιών και ρεμάτων, κοινόχρηστους χώρους στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και 80.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων και πάνω από 40.000 βόθρους ιδιωτικών χώρων σε οικισμούς υψηλού κινδύνου σχετικά με τη λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου.
- Οι εργασίες στο πεδίο υλοποιούνται από ένα σύνολο 40 συνεργείων που υποστηρίζονται από ομάδα είκοσι επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης της Οικοανάπτυξης.
- Στο επίγειο έργο αξιοποιείται για τις εφαρμογές εξειδικευμένος εξοπλισμός, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άνω των 20 ψεκαστικών οχημάτων, δύο drones, καθώς και αμφίβιο όχημα.
- Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει το εναέριο έργο της καταπολέμησης κουνουπιών στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη χρήση ελικοπτέρων σε 280.000 στρέμματα.
Ανεξάρτητο δίκτυο παρακολούθησης για τον «Τίγρη της Ασίας»
Στο πλαίσιο της εντομολογικής επιτήρησης, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μοιράζονται τα δεδομένα σύλληψης από το σταθερό δίκτυο παρακολούθησης ακμαίων κουνουπιών της Οικοανάπτυξης (82 θέσεις σύλληψης), ενώ εφέτος για την εν δυνάμει ανίχνευση εισαγόμενων χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιών θα τοποθετηθούν ειδικές παγίδες στις βασικές πύλες εισόδου, όπως στον κεντρικό αερολιμένα (Αεροδρόμιο “Μακεδονία”), τον λιμένα της Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών (μαρίνες).
Ειδικότερα για το είδος Aedes albopictus (Τίγρης της Ασίας), λειτουργεί ένα ανεξάρτητο παράλληλο δίκτυο παρακολούθησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με 74 θέσεις παγίδων καθώς και σε άλλες 60 θέσεις στην υπόλοιπη Περιφέρεια.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Πάντα σε επαγρύπνηση
Μέχρι τα τέλη Μαΐου, παρά την καταγραφή σημαντικών πληθυσμών προνυμφών κουνουπιών στις ελεγχόμενες εστίες αναπαραγωγής, η όχληση από τα κουνούπια παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν την ανάπτυξη ή όχι στον πληθυσμό των κουνουπιών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει σε επαγρύπνηση για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια (Ιός του Δυτικού Νείλου, ελονοσία). Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται δύο δράσεις έγκαιρης προειδοποίησης με την τυχόν ανίχνευση του Ιού του Δυτικού Νείλου σε ακμαία κουνούπια και νεαρά κοτόπουλα. Στις δύο αυτές δράσεις η Οικοανάπτυξη συνεργαζόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες έχει σημαντική συμμετοχή και συμβολή:
Για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου στα συλλεχθέντα κουνούπια πραγματοποιείται μοριακή ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του ιού από διαπιστευμένα εργαστήρια, και πέραν του σταθερού δικτύου, παγίδες σύλληψης ακμαίων κουνουπιών θα τοποθετούνται και σε όλους τους οικισμούς στους οποίους θα εμφανιστούν κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια (κυρίως ο ιός του Δυτικού Νείλου). Αναφορικά με την συλλογή βιολογικού υλικού από κοτόπουλα, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν δύο έως τρεις κύκλοι αιμοληψιών για την εκτίμηση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου κατά το έτος 2023.
Ερευνητικό έργο “RIS- Mosquito Vision”
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί από το 2021 το ερευνητικό έργο “Mosquito Vision”, που υλοποιείται από την Οικοανάπτυξη ΑΕ (συντονιστής) και τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί το μεγάλο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σταθμοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καθώς και άλλων ιδιωτικών φορέων.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.