Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και «συναγερμού» για εμφάνιση δάγκειου πυρετού στη χώρα μας όπως αναφέρουν πηχυαίοι τίτλοι σε αναρτήσεις ορισμένων ειδησεογραφικών sites επισήμανε μιλώντας στο R/102 FM της ΕΡΤ-3 ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης δρ. Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Υγεία και Ζωή» και στη Λέλα Κεσίδου ο κ Μουρελάτος επισήμανε πως στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα δάγκειου πυρετού εδώ και 70 χρόνια. Αυτό που έχει εντοπιστεί διευκρίνισε είναι το κουνούπι Αedes Αegypti– πριν λίγο καιρό- στην Κύπρο, που ανήκει στα είδη κουνουπιών – διαβιβαστές της νόσου ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον υπερβολικά» κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συναγερμό με αφορμή την καθιερωμένη οδηγία που εκδίδει τέτοια περίοδο κάθε χρόνο το Υπουργείο Υγείας «και δεν διαφοροποιείται από προηγούμενες».
«Για να συμβεί μια επιδημία, μετάδοση μιας μολυσματικής αρρώστιας που μεταφέρεται με τα κουνούπια, πρέπει να έχουμε το είδος του κουνουπιού που την μεταφέρει… Πρέπει να έχουμε τη δεξαμενή. Να έχουμε το μολυσματικό παράγοντα κάπου, είτε από ζώα, είτε από ανθρώπους από όπου θα τον πάρει το κουνούπι, για να τον μεταδώσει, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, σε κάποιους άλλους ανθρώπους. Χρειάζονται λοιπόν τρείς εδώ, όχι δύο, τρεις παράγοντες. Ο μολυσματικός παράγοντας, ο διαβιβαστής και οι ευνοϊκές συνθήκες για να μεταβιβαστεί η ασθένεια στους ανθρώπους. Ε λοιπόν, στην Κύπρο βρήκαν έναν διαβιβαστή, το Aedes aegypti, ένα είδος κουνουπιού….»
Απαντώντας στην ερώτηση αν οι ψεκασμοί είναι ικανοί να αποτρέψουν τις μολυσματικές ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια, ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ανέφερε πως δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε ενδεχομένως τα κρούσματα: τις εγκεφαλίτιδες, τις σοβαρές επιπτώσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε εμβόλια, ούτε μαγικά χάπια, δεν υπάρχει θεραπεία δηλαδή, ούτε πρόληψη. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε την κυκλοφορία των παθογόνων. Κι αυτό γίνεται με δύο απλούς τρόπους: Με τα έργα μεγάλης κλίμακας που μειώνουν τους πληθυσμούς και το δεύτερο είναι οι άνθρωποι. Πρέπει στις κρίσιμες περιόδους, οι κρίσιμες ηλικίες να προστατεύονται. Έχουμε ένα άλλο όπλο το οποίο δεν το είχαμε πριν από 10 χρόνια. Έχουμε εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και επίσης μπορούμε να πηγαίνουμε και πολύ, πολύ πιο γρήγορα. Εννοώ ότι έχουμε εγκατεστημένα δίκτυα παρακολούθησης παράδειγμα του παθογόνου για να βλέπουμε την παρακολούθηση, κάνουμε αιμοληψίες σε κοτόπουλα σε 50 χωριά (εδώ) της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε σταθερό δίκτυο με παγίδες όπου μαζεύουμε κουνούπια. Άρα λοιπόν βλέπουμε.
Κομβικό σημείο σε μια (υποθετική) περίπτωση εμφάνισης ενός κρούσματος πχ του δάγκειου ή της νόσου Tσινκουγκούνια- όπως επισήμανε στο R/102 FM της ΕΡΤ 3 ο κ Μουρελάτος- είναι «το ΕΣΥ να καταγράψει γρήγορα το κρούσμα Πρέπει να είσαι έτοιμος όταν δηλαδή συμβεί και μόλις πάρει την πληροφορία. Και σε αυτό είμαστε αρκετά καλοί στην Ελλάδα. Δηλαδή υπάρχει μια πολύ καλή μεταφορά πληροφορίας. Και θα έλεγα ότι είναι ενημερωμένοι καλά οι γιατροί μας. Ο ΕΟΔΥ κάνει καλά αυτή τη δουλειά, να δίνει δηλαδή την ενημέρωση και το αποτέλεσμα, είναι ότι τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση. Όταν λοιπόν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά δάγκειου ή τσιγκουνγκούνια, διότι ήρθε ένας τουρίστας από μια περιοχή στην οποία ενδημεί κ.λ.π. ο ιός (πρέπει να) υπάρχει αντίδραση αμέσως. Είχαμε τέτοια κρούσματα, όχι όμως με τοπική μετάδοση. Αν πάντως έρθει κάποιος και καταλάβουμε ότι αρρώστησε εδώ, ότι έχει δάγκειο ή Τσιγκουνγκούνια, τότε πάμε στο νοσοκομείο και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην διαρρεύσει ο ιός, για να μην τυχόν φύγει …. Προστατεύουμε δηλαδή από κουνούπια τον άνθρωπο και την κατοικία. Προφανώς και τον αυλόγυρο του νοσοκομείου και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό, θέλει ετοιμότητα και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ γρήγοροι στην αντίδραση» κατέληξε ο κ Μουρελάτος.
Μπορείτε να ακούσετε όλη την συνέντευξη του Σπύρου Μουρελάτου εδώ.