Λεπτομερής χαρτογράφηση εστιών επιδημιολογικού κινδύνου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα τέλη Νοεμβρίου η χαρτογράφηση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών καθώς και των θέσεων ανάπαυσης των ακμαίων κουνουπιών στους περίπου 200 οικισμούς στους οποίους καταγράφηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία πενταετία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τη χαρτογράφηση ανέλαβαν δύο επιστήμονες της Οικοανάπτυξης και επικεντρώνεται κύρια γύρω από τις θέσεις καταγραφής των κρουσμάτων σε απόσταση μέχρι 200 μέτρων, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στους ιδιωτικούς (αυλές και κήποι σπιτιών).

Η χαρτογράφηση πραγματοποιείται ψηφιακά με επιτόπιους ελέγχους στο πεδίο με τη βοήθεια ηλεκτρονικής εφαρμογής ανοιχτού κώδικα. Στόχος της χαρτογράφησης είναι ο εντοπισμός των παραμέτρων, σε μικροχωρική κλίμακα, που συμβάλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού κινδύνου αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επικαιροποίηση χαρτογράφησης φρεατίων όμβριων υδάτων

Το ίδιο διάστημα, την επικαιροποίηση της χαρτογράφησης των φρεατίων όμβριων υδάτων στο ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν επιστήμονες της Οικοανάπτυξης με επιτόπιους ελέγχους σε όλη την έκταση του αστικού συστήματος. Η δράση περιλαμβάνει όλους τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Αμπελοκήπων, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά κλπ) και εκτελείται εξονυχιστικά με πλήρη σάρωση όλων των δρόμων της περιοχής ελέγχου. Η επικαιροποίηση της χαρτογράφησης γίνεται ψηφιακά με τη βοήθεια ηλεκτρονικής εφαρμογής ανοιχτού κώδικα και έχει μόλις ολοκληρωθεί. Η ακριβής θέση και ο ακριβής αριθμός των φρεατίων όμβριων υδάτων ανά δρόμο, θα βοηθήσει σημαντικά στο βέλτιστο σχεδιασμό των δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών στο αστικό σύστημα του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.