Στην τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την κυκλοφορία του παθογόνου και τους παρατηρούμενους αριθμούς κρουσμάτων από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, αναφέρθηκε ο δρ Σπύρος Μουρελάτος σε πρόσφατη συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Λεμονιά Βασβάνη από τον “Τύπο Θεσσαλονίκης”.
Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που επικρατεί αυτή την στιγμή σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ δρ. Σπύρος Μουρελάτος εξήγησε στο «ΤyposThes» ότι «έχουμε μικρότερους πληθυσμούς κουνουπιών στο πολεοδομικό και περιαστικό συγκρότημα. Στα χωριά έχουμε όχληση στη δύση ηλίου μια ώρα. Συνολικά θα λέγαμε ότι έχουμε τρία είδη κουνουπιών που τα συναντάμε στο αστικό, το περιαστικό, το φυσικό και το αγροτικό περιβάλλον. Και αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο η βραδινή όχληση στην περιοχή των ορυζώνωνhttps://www.typosthes.gr/koynoypia. Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου μετά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε πως έχουμε χαμηλότερα επίπεδα της κυκλοφορίας παθογόνου του ιού την περίοδο που διανύουμε. Και αυτό το ξέρουμε γιατί έχουμε δίκτυα παρακολούθησης σε πουλερικά». Όπως εξήγησε γίνονται μετρήσεις σε μηνιαία βάση σε συγκεκριμένα σημεία. Τον Ιούλιο υπήρξε αύξηση, όμως ήταν 3 και 4 φορές χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σκεφτείτε πως τώρα είναι στο 5-6% η θετικότητα στα πουλερικά έναντι του 15% που ήταν πέρυσι. Στα ακμαία κουνούπια η θετικότητα είναι στο 1% έναντι του 8% στο 2022. Αυτά μας προϊδεάζουν για χαμηλά ποσοστά μετάδοσης και στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε επίσης πως βασικοί μήνες μετάδοσης της ασθένειας είναι ο Αύγουστος μετά ο Σεπτέμβριος και μετά ο Ιούλιος. Ενώ από τις τελευταίες χρονιές που έχουμε μετρήσεις ξέρουμε πως όταν το φαινόμενο ξεκινά νωρίτερα και έντονα τον Ιούλιο, μας προϊδεάζει για μεγαλύτερους αριθμούς και κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επιφυλακή για να δούμε και τι θα γίνει μετά τον καύσωνα που προηγήθηκε».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του TyposThes εδώ.