Συνέντευξη της Sandra Gewehr στην Κυριακάτικη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine

Συνέντευξη παραχώρησε στην Κυριακάτικη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine η Διευθύντρια Ερευνών της Οικοανάπτυξης Sandra Gewehr, στο πλαίσιο άρθρου με τίτλο “Νέος κίνδυνος”, και αντικείμενο την ενδεχόμενη απειλή που πρόκειται να αποτελέσουν τα κουνούπια για τη δημόσια υγεία, πέραν της μέχρι τώρα όχλησης, εν όψει της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο: Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι τόσο διαδεδομένος που αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τα πουλιά αλλά και για τους ανθρώπους. «Στην πρώτη επιδημία το 2010, διαγνώστηκαν περισσότερα από 260 κρούσματα και περισσότεροι από 30 άνθρωποι πέθαναν. Από τότε, υπάρχουν μολύνσεις κάθε χρόνο», λέει η βιολόγος Sandra Gewehr, η οποία εργάζεται ως διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία Οικοανάπτυξη. Η εταιρεία καταπολεμά τα κουνούπια, το κοινό κουνούπι του σπιτιού και το κουνούπι τίγρης, για λογαριασμό της κυβέρνησης….. Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις επιδημίες, ένα πράγμα μετράει πάνω από όλα: η ταχύτητα. «Είμαστε συνδεδεμένοι με το τμήμα δημόσιας υγείας σε πραγματικό χρόνο, όλα λειτουργούν ψηφιακά. Οι αρχές μας υποδεικνύουν που να παρέμβουμε το αργότερο τρεις ημέρες μετά τη διάγνωση. Εάν υπάρχουν ήδη πολλά ενήλικα κουνούπια, χρησιμοποιούμε ακμαιοκτόνα.»

Η ταχεία καταπολέμηση είναι επίσης εφικτή επειδή οι φορείς καταπολέμησης μπορούν πλέον να βασίζονται και στην τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης EYWA, συντομογραφία του «Early Warning System for Mosquito-borne Diseases», αναλύει δεδομένα για τη θερμοκρασία και την υγρασία, τις δορυφορικές καταγραφές της επιφάνειας της γης, τα δεδομένα για τη μετανάστευση πουλιών και τους πληθυσμούς κουνουπιών.  ….. «Στην περίπτωση ανθρώπινου κρουσματος, μπορούμε γρήγορα να στείλουμε στο πεδίο τις ομάδες μας», λέει η Sandra Gewehr. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους με σύνεση, διαφορετικά θα χάσουμε τον αγώνα με τους παθογόνους παράγοντες».