Ραδιοφωνική συνέντευξη του Σπύρου Μουρελάτου στην εκπομπή “Φωνές πίσω από τη μάσκα” του 102fm

Στα χαμηλά επίπεδα όχλησης από τα κουνούπια και τα μειωμένα ποσοστά κυκλοφορίας του παθογόνου του ιού του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης δρ Σπύρος Μουρελάτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 03/08/2023 στην Λέλα Κεσίδου και την εκπομπή “Φωνές πίσω από τη μάσκα”.

Αναλυτικότερα ο κύριος Μουρελάτος ανέφερε: “…..καλό είναι ο κόσμος να παίρνεις προφυλάξεις του…. είμαστε στην περίοδο υψηλής μετάδοσης, υψηλού κινδύνου και θα πρέπει πραγματικά ο κόσμος να προστατεύσει τους ηλικιωμένους….ο Αύγουστος συνήθως συγκεντρώνει το 50% του συνόλου των κρουσμάτων.”

Στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τον τρόπο μετάδοσης του ιού .. “Η δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πτηνά. Έτσι είναι οι καρυές,το σπουργίτι.. μπορεί να έχουμε δίπλα μας μια φωλιά με πουλιά ή ένα δέντρο ή κάτι άλλο στο οποίο φωλιάζουν τα πουλιά και ταυτόχρονα έχουμε και πάλι και κουνούπια. Αυτά τα κουνούπια μπορεί να πάνε να ξυπνήσουν τα πουλιά, να μολυνθούν και δύο εβδομάδες αφού μολυνθούν να έρθουν να τσιμπήσουν εμάς και να μας μολύνουν… για αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό το έργο που κάνει η περιφέρεια, με την έννοια ότι προσπαθεί ακριβώς να μειώσει τους κινδύνους κάνοντας συγκεκριμένες δράσεις. Εμείς παράδειγμα, κάνουμε κάθε μήνα επεμβάσεις στα 23.000 φρέατια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και με τον τρόπο προσπαθούμε να μειώσουμε ακριβώς τον πληθυσμό των κουνουπιών, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να μας μολύνουν. Πάμε σε 40.000 αυλόγυρους σπιτιών σε χωριά υψηλού κινδύνου στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και στην πεδιάδα των Σερρών,…. γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει επικινδυνότητα μεγαλύτερη σε αυτές τις περιοχές και μπαίνουμε στους βόθρους, κάνουμε τέτοιου είδους δράσεις καταπολέμησης…..”

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ο δρ. Βιολογίας & Πρόεδρος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Σπύρος Μουρελάτος, στον 102FM | «Φωνές πίσω από τη μάσκα» | 03.08.2023