Το βαρύ πυροβολικό του Mosquito Vision, το ΑΠΘ και η ΔΕΘ

Ναι! Είμασταν και στην 86η ΔΕΘ. Δεν θα μπορούσαμε να μην είμασταν εκεί την στιγμή που η σχέση μας με το ΑΠΘ είναι και…οικογενειακή.

Για τους περισσότερους από εμάς στην ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, είναι «το Πανεπιστήμιό μας» . Και μπορεί να πέρασαν χρόνια αλλά οι μνήμες από τα αμφιθέατρα και τα έδρανά του τρέχει στο DNA μας…Άλλωστε αν το καλοσκεφτεί κανείς το ΑΠΘ υπήρξε κάποτε η εναρκτήρια βάση της ανοδικής μας πορείας, ως μιας spin off εταιρίας στου εργαστήριο του αείμνηστου καθηγητή Κώστα Καστρίτση προτού καν επικρατήσει ο όρος. Μιας πορείας που έφερε σήμερα την ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την αντιμετώπιση του κινδύνου των επιδημιών όπως αυτή του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Το Mosquito Vision, η ομώνυμη εφαρμογή του συστήματος EYWA στο οποίο απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας το 2022, στην λειτουργία του οποίου συμμετέχει ο Τομέας Μετεωρολογίας & Κλιματολογίας του ΑΠΘ) έγινε στην 86η ΔΕΘ, σημείο αναφοράς για τις καινοτομίες του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πανεπιστημιακή έρευνα και την τεχνολογία….

Κυρίως όμως- αυτό μας εντυπωσίασε κι εμάς- το Mosquito Vision «δούλεψε» εκπαιδευτικά  (το περίπτερο 14 κατακλυζόταν από φοιτητές) και δεν έχουμε κανένα παράπονο για την ανταπόκριση. Το 10% των λήψεων της εφαρμογής μέσα στο 8ήμερο προήλθε από επισκέπτες της ΔΕΘ…

Από τους πολλούς επισκέπτες ξεχώρισαν η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παιδείας κος Άγγελος Συρίγος, ο οποίος και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πως συνδυάζονται δεδομένα, ηλεκτρονικοί χάρτες, αλγόριθμοι, δειγματοληψίες κουνουπιών, τεχνητή νοημοσύνη και μετεωρολογικά δεδομένα για να δώσουν ακριβή πρόβλεψη αύξησης των κουνουπιών και την πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε 1040 οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας κι άλλους τόσους σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου και ο αντιπρύτανης Ευστράτιος Στυλιανίδης υποθέτουμε ότι θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι που το ΑΠΘ ανάμεσα στα κατορθώματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων και στα επιτεύγματα της (έξω)πανεπιστημιακής συνεργασίας είχε στο περίπτερό του αυτό το «βαρύ πυροβολικό» του Μοsquito Vision…