Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου

Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή παραθαλάσσια Βαλκανική χώρα με έντονο τουριστικό προσανατολισμό, με προβλήματα κατά καιρούς όχλησης που προέρχονται από μεγάλα υγροτοπικά συστήματα και λιγότερο επιδημιολογικά, καθώς επίσης και με την εγκατάσταση του κουνουπιού . Παρ ’όλα αυτά, σε επίπεδο οργάνωσης καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, τα οποία ο Τομέας της Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζει και γι’ αυτό υπήρξε επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών με στελέχη της Οικοανάπτυξης.

Έτσι, σε συνέχεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας των αρχών του Μαυροβουνίου την περσινή χρονιά στις εγκαταστάσεις της Οικοανάπτυξης, συνοδεία του ομότιμου καθηγητή της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κου Τάκη Παναγιωτόπουλου (βλ. https://ecodev.gr/stin-kainotomia-kai-technognosia-pou-diathetei-i-ellada-vl-oikoanaptyxi-prosvlepei-to-mavrovounio-gia-tin-katapolemisi-ton-kounoupion/), και κατόπιν της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της υποβολής κοινής ερευνητικής πρότασης Horizon (INTERSECT), αποφασίστηκε η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών όπως το IoT (Internet of Things) και το AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) για αποτελεσματική παρακολούθηση κουνουπιών επί τη βάσει δεδομένων, για στοχευμένες και έγκαιρες παρεμβάσεις.
  • Καθιέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις τοπικές αρχές και τα μέλη της κοινότητας σχετικά με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων καταπολέμησης κουνουπιών, διασφαλίζοντας βιώσιμες πρακτικές.

Με την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου ευελπιστούμε στην ενεργοποίηση των όρων αυτής της συμφωνίας και είμαστε στην διάθεση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου προκειμένου να μεταφέρουμε μέρος της τεχνογνωσίας της Οικοανάπτυξης στο πλαίσιο της υποστήριξης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην χώρα.