Στην καινοτομία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα (βλ. Οικοανάπτυξη ) προσβλέπει το Μαυροβούνιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Στις ελληνικές πρακτικές καταπολέμησης των κουνουπιών υπολογίζει το Μαυροβούνιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου των ασθενειών που μεταδίδουν στον άνθρωπο.

Τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια και μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες  όπως είναι ο ιός του δυτικού Νείλου ή δάγκειος πυρετός έχουν κινητοποιήσει υπηρεσίες υγείας και επιστήμονες σε δεκάδες περιοχές της Ευρώπης, στα Βαλκάνια και μεταξύ αυτών και του Μαυροβουνίου. Σερβία, Κόσοβο, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία είναι επίσης χώρες που έχουν καταγράψει στο πρόσφατο παρελθόν κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου ενώ στην Κροατία έχουν αναφερθεί και κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Τρεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι από το Μαυροβούνιο οι: Nebojša Sekulić (Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μολυσματικών Νοσημάτων), Dušica Novović (υγειονόμος- μηχανικός περιβάλλοντος) και ο καθηγητής Dragan Laušević (Διευθυντής Τμήματος Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης) βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερωθούν για την μεθοδολογία, τις καινοτόμες εφαρμογές, τα προγράμματα και τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Οικοανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Συνοδεία του ομότιμου καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Τάκη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έχει αναπτύξει μία πολύχρονη σχέση και επιστημονική συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα του Μαυροβουνίου για θέματα επιδημιολογικού κινδύνου , έγιναν παρουσιάσεις στα γραφεία της «Οικοανάπτυξης» στις οποίες, οι Μαυροβούνιοι επιδημιολόγοι ενημερώθηκαν για τις μεθόδους και την οργάνωση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας, με έμφαση στην αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η ομάδα των επιστημόνων ξεναγήθηκε σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Χαλάστρα όπου έγιναν εκτεταμένες παρουσιάσεις και επί του πεδίου, από στελέχη της «Οικοανάπτυξης», για τους εξοπλισμούς και τις υποδομές που απαιτούνται στην οργάνωση έργων επιτήρησης και καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο για το Μαυροβούνιο.