Ξεκίνησε στην Κρήτη το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών- Σε εφαρμογή και το Mosquito Vision

Mε ψεκασμούς από drones και επίγεια μέσα που εστιάζουν σε 5000 εστίες αναπαραγωγής, 1.000 χλμ. σε κανάλια και ρέματα και πάνω από 30.000 σε φρεάτια, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου στην Περιφέρεια της Κρήτης  το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

Εκτενής δημοσιότητα έχει δοθεί από τα κρητικά μέσα ενημέρωσης για την παρουσίαση του προγράμματος και την άρτια οργανωμένη δράση που υποστηρίζεται επιστημονικά από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης, ενώ την ευθύνη για το σχεδιασμό του έχει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Παρών στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης ήταν και στελέχη της Οικοανάπτυξης (ανάδοχος του έργου καταπολέμησης) καθώς και ο αμερικανός ιστορικός Gordon Patterson που επισκέφθηκε την Κρήτη και το ΙΤΕ στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποίησε σε Γερμανία και Ελλάδα για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκές περιοχές.

Δείτε τις αναρτήσεις των CRETA LIVES NEWS και PARAKRITIKA

ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ: Το νέο τριετές έργο (2023-2025) της Περιφέρειας Κρήτης

Στόχος του έργου είναι αφενός η προάσπιση της δημόσιας υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και αφετέρου ο περιορισμός της όχλησης που προκαλείται από αυτά κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ενεργά στην κοινοπραξία EYWA, που ανέπτυξε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας το 2022 (EICHorizonPrize).

  • Φέτος, στο πλαίσιο του έργου και καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών πεδίου, διενεργούνται περισσότερες από 1.000 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε 5.000 εν δυνάμει καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και  περίπου 1.000 χλμ. καναλιών και ρεμάτων. 
  • Οι εργασίες στο πεδίο υλοποιούνται από ένα σύνολο δώδεκα έως δεκατεσσάρων συνεργείων που επανδρώνονται από ομάδα δεκαέξι (16) επιστημόνων και τεχνικών, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρείας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.
  • Για λόγους καλύτερης παρακολούθησης του επιδημιολογικού κινδύνου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το ΙΤΕ, επεκτείνει το υπάρχον σταθερό δίκτυο παρακολούθησης ακμαίων κουνουπιών (40 θέσεις σύλληψης), με τοποθέτηση ειδικών παγίδων στις βασικές πύλες εισόδου, και πιο συγκεκριμένα στους δύο κεντρικούς αερολιμένες (Ηράκλειο, Χανιά) και τα λιμάνια Ηρακλείου, Χανίων και Σητείας. 
  • Ειδικότερα για το είδος Aedes albopictus (Τίγρης της Ασίας), λειτουργεί ένα ανεξάρτητο παράλληλο δίκτυο παρακολούθησης σε άλλες 30 θέσεις σε όλη την Περιφέρεια.

Δράσεις ενημέρωσης

  • Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, το κοινό μπορεί να απευθύνεται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
  • Από 01/05/2023,  έχει τεθεί σε λειτουργία και η εφαρμογή “MosquitoVision”, μέσω της οποίας παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει ο όποιος ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624)
  • Φέτος για πρώτη φορά, η πλατφόρμα της Περιφέρειας Κρήτης (https://gis.crete.gov.gr/) που φιλοξενεί το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων της Περιφέρειας, αναμένεται να συνδεθεί με: την πλατφόρμα του ΙΤΕ που φιλοξενεί εντομολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα και την πλατφόρμα της Οικοανάπτυξης “ebite”, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων, και το δίκτυο των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων από τους πολίτες ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς και ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.