Εφαρμογή
Η εφαρμογή Mosquito Vision αναπτύχθηκε από την Οικοανάπτυξη για την παροχή έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης όσον αφορά τους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εφαρμογή αποτελεί προϊόν του ερευνητικού έργου διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ, EWSMD, 2018-2020). Είναι η πρώτη εφαρμογή με αυτά τα χαρακτηριστικά σε διεθνές επίπεδο, που δίνει την δυνατότητα καθημερινής πρόβλεψης σε επίπεδο οικισμού για 1040 οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μια εύχρηστη, σύγχρονη και προσεχώς διαδραστική εφαρμογή που θα αναπτυχθεί και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης.
Μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης
Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των πληθυσμών ακμαίων στο οποίο στηρίζεται η εφαρμογή Mosquito Vision, υλοποιείται με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Η εκπαίδευση του βασίστηκε σε χρονοσειρές δεκαετών υδρομετεωρολογικών, κλιματολογικών, γεωγραφικών, εντομολογικών και άλλων δεδομένων όπως δορυφορικοί δείκτες, χρήσεις γης αλλά και μετρήσεις και παρατηρήσεις πεδίου.
Πρόβλεψη
Καθημερινά παράγεται πενθήμερη πρόβλεψη για τους πληθυσμούς κουνουπιών τόσο για τη βραδινή (20:30-22:30) όσο και τη νυχτερινή περίοδο (μετά τις 22:30) σε επίπεδο οικισμού, επί τη βάσει μετεωρολογικών προβλέψεων χωρικής ανάλυσης 2×2 χιλιομέτρων που παρέχει ο Τομέας Μετεωρολογίας Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεργασίας του ανωτέρου ερευνητικού EWSMD «Εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.»
Επαλήθευση προβλέψεων
Η επαλήθευση των αποτελεσμάτων πρόβλεψης πραγματοποιείται συγκρίνοντάς τα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων αφθονίας του δικτύου των 60 παγίδων σύλληψης κουνουπιών της Οικοανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η επαλήθευση αυτή συμβάλει στη συνεχή βελτίωση του μοντέλου που χρησιμοποιείται και το οποίο ανατροφοδοτείται σε εβδομαδιαία βάση με τις τελευταίες μετρήσεις έτσι ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς. Για την αξιολόγηση των προβλέψεων έχουν επιλεγεί 100 συνεργάτες-αξιολογητές που διαμένουν σε διαφορετικούς οικισμούς της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οποίοι αξιολογούν τα αποτελέσματα κάθε εβδομάδα. Παράλληλα υπάρχει σταθερή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των οικισμών, χωριών και πόλεων της Περιφέρειας (περίπου 500 τον αριθμό), με συγκεκριμένους τουριστικούς παράγοντες ( περίπου 100) και γραμμή εξυπηρέτησης χωρίς χρέωση (800 11 24424) που εξυπηρετεί το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεπώς πέραν των 100 αξιολογητών της εφαρμογής, υπάρχουν 3 παράλληλα δίκτυα συλλογής πληροφοριών σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της ακρίβειας των προβλέψεων.
Χρησιμότητα
Η εφαρμογή παρέχει την δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης πρόβλεψης όχλησης σε κατοίκους, επαγγελματίες τουρισμού αλλά και επισκέπτες του εκάστοτε οικισμού με στόχο την ρεαλιστική αποτύπωση της όχλησης επί χάρτου.
Αποτελεί επίσης χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και των έργων καταπολέμησης κουνουπιών τόσο για την επιχειρησιακή ανάλυση όσο και για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Οι συντελεστές της εφαρμογής
Η παραγωγή και συλλογή των πρωτογενών δεδομένων από το 2010 και μέχρι σήμερα και η κατασκευή και το τρέξιμο του μοντέλου πρόβλεψης στο οποίο στηρίζεται η εφαρμογή είναι ευθύνη της Οικοανάπτυξης.
Ο Τομέας Μετεωρολογίας Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη της παραγωγής καθημερινά εβδομαδιαίων υδρομετεωρολογικών προβλέψεων.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συνέβαλε σημαντικά στη λήψη, επεξεργασία και σύνδεση δεδομένων ανοιχτού τύπου για την προηγούμενη δεκαετία.
Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι προϊόν της συνεργασίας της Οικοανάπτυξης με την εταιρεία Agrostis.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω Google Play και μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.