Aντώνης Παπαδάκης, Γιάννης Βόντας και Gordon Patterson μιλούν στο ΤV Kρήτη για το τριετές έργο καταπολέμησης κουνουπιών στο νησί

«Πιθανόν, ως το καλύτερο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Γιάννης Βόντας το τριετές έργο(2023-2025) που υλοποιεί αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων.

Ο καθηγητής Ινστιτούτου Τεχνολογικής Έρευνας μαζί με τον επόπτη Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη και τον αμερικανό καθηγητή Gordon Patterson που βρέθηκε στην Κρήτη στο πλαίσιο των μελετών του για τις συνθήκες και τις μεθόδους καταπολέμησης των κουνουπιών στην Ευρώπη, ήταν καλεσμένοι της εκπομπής «Πρώτη θέση» του TV Κρήτη με αφορμή την έναρξη του έργου καταπολέμησης στο νησί.

«Το πρόγραμμα, επισήμανε ο κύριος Βόντας, έχει πολύ καλή οργάνωση, καλή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και η ανάδοχος εταιρεία (σ.σ. Οικοανάπτυξη) κάνει πολύ καλή δουλειά. Και είμαστε πολύ τυχεροί που στο ΙΤΕ μπορούμε και προσφέρουμε όλη την επιστημονική υποστήριξη που χρειάζεται το πρόγραμμα».

«Δεν σημαίνει ότι επειδή παίρνουμε κάποια μέτρα έχουμε πρόβλημα στην Κρήτη…» Λειτουργούμε καθαρά προληπτικά και αποτρεπτικά για την όχληση, τις νόσους που μεταδίδονται από τα κουνούπια και την πιθανότητα εμφάνισης του αιγυπτιακού κουνουπιού που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κύπρο, δήλωσε κατά την διάρκεια της εκπομπής ο κύριος Παπαδάκης, επισημαίνοντας ότι λόγω της τουριστικής κίνησης Κρήτης-Κύπρου εκεί που δίνεται έμφαση είναι τα κρουαζιερόπλοια.

Aπό την πλευρά του ο Αμερικανός καθηγητής Gordon Patterson μεταφέροντας την εμπειρία του από τις επισκέψεις σε Γερμανία, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πόσο μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τους πληθυσμούς κουνουπιών επισήμανε ότι τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη είναι σε πολύ υψηλά στάνταρτ διεθνώς, έχουν τα μέσα κι όλες τις τεχνολογίες για την σωστή εκτέλεση στη βάση επιστημονικών δεδομένων…

Το έργο καταπολέμησης, είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης…

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής στην συμβολή των πολιτών στο έργο της καταπολέμησης. Τόνισε δε, ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε από που έρχονται τα κουνούπια (τις εστίες) όπως για παράδειγμα το κουνούπι «Τίγρης». Να κάνουμε πρόληψη, να απομακρύνουμε και να καταστρέφουμε τις εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών (γλάστρες, κουβάδες, υλικά που κρατάν νερό στις αυλές μας, παρατημένες πισίνες). «Είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών η πρόληψη που γίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού» τονίζει ο κύριος Βόντας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη εδώ.