Webinar της Οικοανάπτυξης: “Διαμοιρασμός και αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων”

Στη μεγάλη αξία των big data ή απλά δεδομένων που μεταμορφώνουν σε όλο τον κόσμο το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών και επηρεάζουν εν τέλει την καθημερινότητα των πολιτών και των απλών ανθρώπων, επικεντρώνεται το 3ο ανοικτό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar), της σειράς των διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώνει η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ.

Θέμα του ο «Διαμοιρασμός και η αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μμ. (Σύνδεσμος σύνδεσης στο διαδικτυακό σεμινάριο)

«Τα δεδομένα είναι ο επιταχυντής της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση ως μια ανερχόμενη πηγή εσόδων και η αξία τους υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ(ένας υπολογισμός στο ΑΕΠ της ΕΕ, το 2018, τα έφτανε στα 301 δις και για το 2025 στα 839 δισ.- 5,8% του συνολικού ΑΕΠ). Στις μισές από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου (με λειτουργία μικρότερη των 30 ετών) το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στη χρήση δεδομένων (clouds, διαφήμιση). Το πρόβλημα είναι ότι στην λειτουργία τους δεν υπεισέρχεται λογοδοσία, διαφάνεια και προστασία ιδιωτικών δεδομένων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ, ομιλητής και συντονιστής του 3ου σεμιναρίου δρ. Σπύρος Μουρελάτος.

«Τα χαρακτηριστικά τους είναι μοναδικά και διαφορετικά από την εργασία, το κεφάλαιο και τις πρώτες ύλες. Μπορούν να αντιγραφούν και να μοιραστούν απεριόριστα με κόστος που πλησιάζει το μηδέν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για πολλαπλούς σκοπούς, δεν εξαντλούνται και παράγουν περισσότερο από τον…όγκο τους όταν χρησιμοποιούνται. Δεν υπάρχει προσθέτει άλλο περιουσιακό στοιχείο με αυτά τα απίστευτα χαρακτηριστικά. Η αξία τους είναι άγνωστη μέχρι να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά είναι ένας πόρος υποδομής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από απεριόριστο αριθμό χρηστών, για απεριόριστους σκοπούς, σε απεριόριστα πλαίσια, απεριόριστες φορές».

Στην ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ διευκρινίζει ο κ. Μουρελάτος τα δεδομένα αποτελούν πλέον την καρδιά της λειτουργίας της. Η εμπειρία των ετών 2010-2011 με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία και της ελονοσίας στη νότια Ελλάδα άλλαξαν την νοοτροπία μας ως εταιρία σε σχέση με την διαχείριση πολύτιμων δεδομένων δημόσιας υγείας όπως συνέβη και με την Covid για όλη την Ανθρωπότητα. Η αξία τους, οι δυνατότητες, οι περιορισμοί των δεδομένων σε σχέση με τη χρήση, η πρακτική και ο διαμοιρασμός τους αποτελούν σημεία αιχμής στην λειτουργία της.

Άλλωστε στα σεμινάρια που διοργανώνει από το 2022 η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, με αντικείμενο την καταπολέμηση κουνουπιών και την χρήση τεχνολογιών για την περίοδο 2022-2025, ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους στόχους που έχουν τεθεί είναι η εξοικείωση στην χρήση νέων τεχνολογιών συλλογής και διαχείρισης δεδομένων.

Το διαδικτυακό σεμινάριο της 15ης Ιουνίου επικεντρώνεται σε θέματα δημόσιας υγείας, γεωργίας και διαχείρισης δεδομένων δημοσίου τομέα. Καλύπτει τους 3 δηλαδή από τους 7 βασικούς τομείς που βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομίας των δεδομένων: μεταποίηση, γεωργία, αυτοκινητοβιομηχανία, έξυπνα περιβάλλοντα διαβίωσης, τηλεπικοινωνίες, υγεία, φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μουρελάτος, η Οικοανάπτυξη κατοχύρωσε πρόσφατα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ηλεκτρονική της πλατφόρμα “ebite” η οποία δέχεται 15.000.000 δεδομένα πεδίου που παράγει η Οικοανάπτυξη και τα συνδυάζει με δεδομένα ανοικτού τύπου για την παραγωγή προβλέψεων σχετικά με τις προνύμφες, τα ακμαία κουνούπια και τον επιδημιολογικό κίνδυνο του Ιού του Δυτικού Νείλου σε τέσσερις από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Η εταιρία λειτουργεί επίσης μια εφαρμογή Επιστήμης των Πολιτών, το “Mosquito Vision”, η οποία παρέχει πενθήμερες προβλέψεις όχλησης κουνουπιών για 2500 οικισμούς σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας.

Διακεκριμένοι ομιλητές και προσκεκλημένοι στο 3ο webinar της Οικοανάπτυξης καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας των δεδομένων, την ανάγκη για κανόνες, τα εργαλεία διαμοιρασμού, τις πολιτικές διαχείρισης, την αξιοποίηση δεδομένων σε περιβαλλοντικά έργα μεγάλης κλίμακας, την κοινή χρήση πολύτιμων δεδομένων όπως είναι τα εντομολογικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα στο βραβευθέν σύστημα EYWA του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και τα περιβαλλοντικά στην πλατφόρμα RIS 3- Mosquito Vision της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Οικοανάπτυξη, ΑΠΘ) και της Περιφέρειας Κρήτης Crete-GIS.

Συγκεκριμένα μιλούν:

  • ο δρ Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (“Αξιοποίηση δεδομένων παρατηρήσεων γης: Το παράδειγμα του βραβευθέντος ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης “EYWA”)
  • ο καθηγητής Διονύσης Καλύβας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής («Η σημασία της γεωχωρικής ανάλυσης στον πρωτογενή τομέα»)
  • ο καθηγητής Κώστας Καραντινινής, Τμήμα Σπουδών του Ανθρώπου και της Κοινωνίας, Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, («Διακυβέρνηση δεδομένων»)
  • η γεωλόγος MSc, Eρμιόνη Γιαλύτη, ειδική σύμβουλος Περιφερειάρχη Κρήτης («Υποδομή γεωχωρικών δεδομένων: CreteGISH περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης»
  • η δρ Ξανθή Τσένη, υπεύθυνη GIS, Οικοανάπτυξη ΑΕ (“Πλατφόρμα “RIS3- Mosquito Vision” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»)

Παρεμβαίνουν οι:

  • Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ-Δήμητρα – («Ποια είναι η πολιτική της διαχείρισης δεδομένων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα;»)
  • Κώστας Κράββας, Παραγωγός, MSc in Business Administration – («Πως αξιοποιούνται τα δεδομένα από τις αγροτικές μηχανές;»)
  • Ηλιάνα Κωστή, νομικός συνεργάτης της νομικής εταιρείας «Rhetor», αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΒΙ – («Πόσο σημαντική είναι η κατοχύρωση μιας πατέντας για την προστασία των δεδομένων μιας εταιρείας;»)
  • Εκπρόσωπος Deloitte – («Ποια είναι η αξία της καταχώρησης ESG δεδομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες;»)

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.