Το Έβδομο Διεθνές συνέδριο της SOVE στη Μαγιόρκα

Το 7ο διεθνές συνέδριο της SOVE (Society for Vector Ecology) πραγματοποιήθηκε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, μεταξύ 1 – 6 Οκτωβρίου 2017. Το συνέδριο με θέμα «NEW TECHNOLOGY CONQUERING OLD VECTORS» το παρακολούθησαν συνολικά 340 σύνεδροι από 45 χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, πρόεδρος της Οικοανάπτυξης και τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA).

Η αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια και από άλλους φορείς/διαβιβαστές, αλλά και η ίδια η καταπολέμηση αυτών των εντόμων – διαβιβαστών, δεν ήταν ποτέ τόσο επίκαιρη όσο την τελευταία δεκαετία. Η σημερινή εμφάνιση και η κατανομή ασθενειών όπως ο Zika και ο Δάγκειος πυρετός, προκαλούν τεράστια ανησυχία όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τα κύρια θέματα που παρουσιάσθηκαν και αναπτύχθηκαν στο συνέδριο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήταν τα εξής:

  1. Κλιματική αλλαγή και διαβιβαστές ασθενειών
  2. Οικολογία και ηθολογία των διαβιβαστών ασθενειών
  3. Εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς/διαβιβαστές και εκτίμηση κινδύνου
  4. Γονιδιωματική των διαβιβαστών ασθενειών
  5. Παγκόσμια ερευνητικά προγράμματα για τους διαβιβαστές ασθενειών
  6. Ταξινόμηση, συστηματική και φυλογένεση των διαβιβαστών ασθενειών
  7. Καταπολέμηση των διαβιβαστών ασθενειών
  8. Αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαβιβαστών και παθογόνων
  9. Επιτήρηση και παρακολούθηση των διαβιβαστών και των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν

Διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της Εντομολογίας, της Βιολογίας, της Κλινικοεργαστηριακής Ιατρικής και της Επιδημιολογίας συζήτησαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση αυτών των ασθενειών, υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμού που αφορά πλέον όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο.