Ευρεία σύσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για θέματα Δημόσιας Υγείας

Ευρεία σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, διαδικτυακά και διά ζώσης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, κυρίας Άννας Μαστοράκου.

Σκοπός ήταν ο συντονισμός και η ανάπτυξη ενός πλαισίου συστηματικής συνεργασίας σε τρία μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας: Το Πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» και η Καινοτόμος Διεπιστημονική Προσέγγιση «One Health» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια και η Ποιότητα Υδάτων.

Για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας , αναφέρθηκε αναλυτικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Δ.Ε., Θεόδωρος Λάμπος, ο οποίος παρουσίασε και το έργο καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια. Ο Νίκος Πέρρος, Διευθυντής Νοτίου Ελλάδος της Οικοανάπτυξης, παρουσίασε στοιχεία που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, κάποια από τα τεχνολογικά εργαλεία που αξιοποιούνται στο έργο και επισήμανε την συσχέτιση των κουνουπιών τόσο με την προσέγγιση «One Health» και το Πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις», όσο και με την χρήση και την ποιότητα των υδάτων. Ολοκλήρωσε τονίζοντας πως η υλοποίησή του προγράμματος συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με ψεκασμούς σε όλη την Δυτική Ελλάδα, στοχεύοντας στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους.

Ο κύριος Λάμπος επισήμανε επίσης την ανάγκη προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας των πολιτών, ενώ διαχώρισε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι Δήμοι  στο πλαίσιο της συναρμοδιότητας που έχουν στην καταπολέμηση των κουνουπιών, όπως άλλωστε προκύπτει και από την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Έτσι, ζήτησε από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων να εστιάσουν τις δράσεις τους στην εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών,  καθώς και στην εντατικοποίηση ψεκαστικών δράσεων σε χώρους συνάθροισης των πολιτών σε ημέρες που οι συναθροίσεις είναι εντονότερες.

Σε δηλώσεις της η κυρία Μαστοράκου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκίνησε και φέτος έγκαιρα σε όλη την Δυτική Ελλάδα και εξελίσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με σημαντικά αποτελέσματα σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας.

Διαβάστε το επίσημο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας εδώ.

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Από την παρουσίαση του Νίκου Πέρρου για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας