Σε συνέντευξη του στην Αναστασία Τελιανίδου και την εκπομπή “Επτά και βλέπουμε” του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου 104,9 FM , ο Σπύρος Μουρελάτος αναφέρθηκε στα χαμηλά επίπεδα όχλησης που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα και στις μετρήσεις που διενεργούνται για την εκτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι μετρήσεις της Οικοανάπτυξης επιβεβαιώνουν την αίσθηση που επικρατεί ότι δεν υπάρχει όχληση αυτήν την περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία. «Κινούμαστε σε χαμηλά επίπεδα όχλησης, της τάξεως του 20-30% σε σχέση με τους μέσους όρους της τελευταίας εξαετίας».
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται αλλαγή του σκηνικού, δεδομένου ότι στις δύο βασικές πεδιάδες της Κ. Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης και Σερρών), μόλις έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη κατάκλιση νερού στο σύνολο των ορυζώνων σε περίπου 220000 στρέμματα. Είναι σαφές ότι, παρ’ όλες τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται από αέρος με τη χρήση ελικοπτέρων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αρκεί η διαφυγή ενός μικρού πληθυσμού για μια αύξηση της όχλησης, που κατά τόπους ιδιαίτερα στους οικισμούς εντός ορυζώνων, μπορεί να είναι σημαντική. Η όχληση αυτή προέρχεται από τις μαζικές και σύγχρονες εκκολάψεις του πλημμυρικού είδους Aedes caspius, θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και συμβαίνει αποκλειστικά 1-2 ώρες μετά τη δύση του ηλίου.
Σύντομα θα ακολουθήσει ανακοίνωση από πλευράς Οικοανάπτυξης σε σχέση με τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, επί τη βάσει μετρήσεων σε ακμαία κουνουπιών του είδους Culex pipiens (που ενέχεται στη μετάδοση του ιού), και μετά από αιμοληψίες σε νεαρά οικόσιτα ορνίθια από ορνιθώνες σε 50 οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακούστε παρακάτω το πλήρες απόσπασμα της συνέντευξης.