Διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα έργα καταπολέμησης των κουνουπιών σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – Με τη συμμετοχή της Οικοανάπτυξης

Επικεντρωμένες στα έργα καταπολέμησης των κουνουπιών, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι οι τρεις ετήσιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στις Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας,  Κεντρικής Μακεδονίας και την Κρήτης.

Τις διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι αντίστοιχες Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού των- εν εξελίξει- έργων καταπολέμησης ενώ η Οικοανάπτυξη ως ανάδοχος αυτών συμμετέχει με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικό παρέχοντας  τεχνική υποστήριξη.

Η παρουσίαση των έργων (περιοχές παρεμβάσεων, μέσα, εξοπλισμός κα), η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργός συμμετοχή τους (εφαρμογές τύπου Citizen Science) μέσω των ψηφιακών εφαρμογών (Mosquito Vision) που λειτουργεί για την προστασία από τα τσιμπήματα και για την αποτροπή εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών, αποτελούν τους κύριους στόχους των φετινών εκδηλώσεων σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Στα προγράμματα των εκδηλώσεων έχει γίνει ειδικός σχεδιασμός με επιμορφωτικά παιχνίδια και δραστηριότητες  για τα παιδιά,  προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από τα κουνούπια και τους τρόπους προστασίας. Με δράσεις για παιδιά και με την παρουσία ξυλοπόδαρων και animaters, οι μικροί επισκέπτες του περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ζωντανές προνύμφες  κουνουπιών σε ειδικά κατασκευασμένα ενυδρεία καθώς και έντομα κουνουπιών με τη χρήση στερεοσκοπίου.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πάτρα, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 10-11 Ιουνίου

Η πρώτη χρονικά εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας, το διήμερο 10-11/06/2023. Στον χώρο της εκδήλωσης οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών καθώς και για την δική του συμβολή στην προστασία τους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Την επίσημη έναρξη του διημέρου το Σάββατο 10 Ιουνίου, και ώρα 18:00 μ.μ. θα συνοδεύσει η 30μελής μπάντα της Ακράτας.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος 17-18 Ιουνίου

Η ετήσια ενημερωτική εκδήλωση, στο πλαίσιο του έργο καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου (παραλία). Στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το έργο που υλοποιεί η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2023-2025  καθώς και τη συμβολή όλων μας, τόσο στην αποτροπή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στο χώρο μας, όσο και στην προστασία από τα τσιμπήματα τους. Κατά το ενημερωτικό αυτό διήμερο, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις δράσεις καταπολέμησης από εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και από έντυπο ενημερωτικό υλικό.

*Στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται παρουσίαση του ανανεωμένης φέτος ψηφιακής εφαρμογής του Mosquito Vision μέσω της οποίας παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των 830 οικισμών της Περιφέρειας , για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες στους  πολίτες και μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.

Περιφέρεια Κρήτης: Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο, 14-15 Ιουλίου

Η επίσημη έναρξη του ενημερωτικού διημέρου στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου, με την παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας και την υποστήριξη από στελέχη της Οικοανάπτυξης.