Τις δέκα ορθές πρακτικές που εφαρμόζει η Οικοανάπτυξη για την πρόβλεψη του επιδημιολογικού κινδύνου, την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου και την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ελλάδα παρουσίασε κατά την διάρκεια του 2ου διαδικτυακού σεμιναρίου της 16ης Δεκεμβρίου 2022 («Ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια και τρόποι αντιμετώπισης στην Ευρώπη»), ο δρ. Βιολογίας και πρόεδρος της εταιρίας Σπύρος Μουρελάτος.
Πρόκειται για έργα, στοχευμένες δράσεις και ενέργειες μεγάλης κλίμακας που συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα εφαρμογών στο φυσικό και αστικό περιβάλλον των περιοχών που πλήττονται από τα κουνούπια και απειλούνται από την μετάδοση ασθενειών και επιδημιών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το σύνολο των καλών πρακτικών που εφαρμόζει η Οικοανάπτυξη συνδυάζει την χρήση των νέων τεχνολογιών, ψηφιακών δεδομένων και καινοτομίας, στρατηγικό σχεδιασμό, δράσεις και παρεμβάσεις πεδίου με οδηγό την εξειδικευμένη εμπειρία, την τεχνογνωσία και την επιστημονική γνώση.
Μιλώντας ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και συνοψίζοντας μελέτες και τα όσα αναφέρθηκαν από τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες στο διαδικτυακό σεμινάριο (Τ. Παναγιωτόπουλος, Άννα Παπά, Αlessandra de la Torre, Gregory L’Ambert, Jonas Schmidt-Chanasit) ο κ. Μουρελάτος επισήμανε ότι το 2010, την πρώτη χρονιά εμφάνισης του ιού, στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφηκε το 95% των κρουσμάτων της χώρας. Το 2016 και 2017 δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα στην Ελλάδα. Το 2018 ο ιός «επέστρεψε» και στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφηκε το 37% των κρουσμάτων της χώρας ενώ το 2022, ήταν μια δύσκολη χρονιά καθώς η περιοχή κατέγραψε το 82% των κρουσμάτων της χώρας, ποσοστά που αντιστοιχούν στο 20% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δέκα καλές πρακτικές της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που παρουσίασε ο κ Μουρελάτος στην εισήγησή του με θέμα «Ιός του Δυτικού Νείλου και τρόποι αντιμετώπισης» είναι:
- Δίκτυα Συλλογής Δεδομένων πεδίου
- Λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης δεδομένων και διαχείρισης έργου(ebite)
- Eπιχειρησιακές προγνώσεις (μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης BoL, BAd, BAR με κέντρα διαχείρισης σε Θεσσαλονίκη- Πάτρα- Ηράκλειο)
- Συνεισφορά των επιχειρησιακών προγνώσεων στη λήψη απόφασης
- Συστηματική και εκτεταμένη προνυμφοκτονία
- Χρήση εναέριων μέσων
- Έμφαση στο αστικό περιβάλλον
- Άμεση απόκριση επί τη βάσει πρωτοκόλλων
- Ευαισθητοποίηση και διαδραστικότητα
- Δικτύωση και διαμοιρασμός δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (σύστημα EYWA).
Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση του κου Μουρελάτου.