Συναγερμός για τον Ιό Zika: Πόσο μας απειλεί;

Η επιδημία του ιού Ζίκα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει προκαλέσει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την αντιμετώπιση του ως παγκόσμια υγειονομική άμεση ανάγκη.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με την εξάπλωση του ιού στη Δύση οφείλεται στο γεγονός ότι ελάχιστοι μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από αυτόν, και έτσι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού δεν διαθέτει τις κατάλληλες ανοσοποιητικές άμυνες. Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής καταγεγραμένη επίπτωσή του, και αυτή που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, έχει καταγραφεί σε εγκύους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, καθώς φαίνεται ότι προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογνά, ενώ εμφανίζουν προσωρινή παράλυση όταν εκτεθούν σε αυτόν.

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω των κουνουπιών της οικογένειας Aedes. Ως κυριότερος φορέας του έχει καταγραφεί το κουνούπι που μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό (Aedes aegypti), το οποίο δεν εμφανίζεται στην Ευρώπη. Στην ίδια οικογένεια ωστόσο ανήκει και το Aedes albopictus, γνωστό ως «κουνούπι τίγρης», το οποίο υπάρχει στη χώρα μας και μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να μεταδώσει και τον Ζίκα.

Σύμφωνα με το δρ Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της Οικοανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών, το αν θα πρέπει ή όχι να μας ανησυχήσει η εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα θα φανεί μέσα στην άνοιξη. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε τον διαβιβαστή του ιού Ζίκα Aedes aegypti. Ωστόσο έχουμε το παρεμφερές είδος, το κουνούπι τίγρης, το οποίο ενδεχομένως να ενέχεται στην επιδημία του ιού, χωρίς να έχει ακόμη αποδειχθεί. Το αν μπορεί να μεταδώσει τον ιό του κουνούπι τίγρης θα το γνωρίζουμε τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία του ιού στις νότιες ΗΠΑ, γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού, όπου ενδημούν τόσο το Aedes aegypti όσο και το κουνούπι τίγρης. Καθότι ο ιός Ζίκα είναι θερμόφιλος, χρειάζεται συγκεκριμένη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί. Έτσι, μέσα στην άνοιξη θα μάθουμε αν μεταδίδεται μόνο από το Aedes aegypti ή και από το κουνούπι τίγρης. Εάν συμβεί το δεύτερο, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προφυλαχθούν οι πολίτες, ο κ. Μουρελάτος αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο που μπορεί να ληφθεί παρά τα παραδοσιακά μέτρα ατομικής ασφάλειας κατά των κουνουπιών, όπως οι κουνουπιέρες, τα αντικουνουπικά σπρέι και η αποφυγή έκθεσης σε χώρους όπου υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί κουνουπιών. «Τη στιγμή που το κουνούπι τίγρης δεν εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά ακόμη και σε βεράντες και αυλές σπιτιών, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με κάποιον ειδικό ψεκασμό. Επίσης, το γεγονός ότι τσιμπάει και μέσα στη μέρα και όχι μόνο τη νύχτα, σημαίνει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες», επισημαίνει.