Συνέντευξη του Σπ. Μουρελάτου σχετικά με το νέο “Σχέδιο Δράσης για την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου” του Υπουργείου Υγείας

Η περιοχή με τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι,ως γνωστόν, η Κεντρική Μακεδονία. Η σταθερή και αυξημένη παρουσία του ιού στην Ελλάδα κατά την τελευταία εξαετία η οποία έχει ως συνέπεια εκατοντάδες κρούσματα λοίμωξης από τον ιό και δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο, υποχρέωσαν τον ΕΟΔΥ να εκπονήσει, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ένα σχέδιο δράσης για την εκτίμηση κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου επιτήρησης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την προσαρμογή των μέτρων ανάλογα με τον κίνδυνο ανά περιοχή. Το σχέδιο κρίθηκε απαραίτητο και για τον επιπλέον λόγο ότι λόγω της κλιματικής κρίσης που συνεπάγεται περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Με αφορμή την έκδοση του νέου αυτού σχεδίου, ο Σπύρος Μουρελάτος κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV100, “Η Περιφέρεια ούτως ή άλλως από το 2010 έχει λάβει αυξημένα μέτρα. Αυτός ο οδηγός ο οποίος έχει εκδοθεί πλέον από πλευράς Υπουργείου Υγείας με την συνδρομή του ΕΟΔΥ, αναφέρεται σε ένα σχέδιο το οποίο ήδη είχε εκπονηθεί εδώ το 2010, βασικά στις αρχές του 2011, μετά την εμφάνιση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, από στελέχη του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ. Απλά τώρα για πρώτη φορά όντως πέρασε και στη δική μας εποπτεία… Αυτά που προβλέπει ο οδηγός αυτός γίνονται στο έπακρο, στον ύψιστο βαθμό”. Προχώρησε δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: “…..(το σχέδιο) αναφέρει 10 με 20 σημεία δειγματοληψιών για προνύμφες ανά δήμο και εμείς έχουμε κατά μέσο όρο, αν θυμάμαι καλά 165, δηλαδή υπερβαίνουν κατά 12 φορές αυτές τις προδιαγραφές. Θα έλεγα ότι είναι πιο πολύ χρήσιμο για τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες δεν ενδημεί (ο ιός) και δεν έχουν αντίστοιχης έντασης και έκτασης προγράμματα, παρά για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, θα έλεγα, από το 2010, 2011 και μετά.”

Σε σχετικό άρθρο του Νίκου Ηλιάδη στην εφημερίδα Μακεδονία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο έξι δράσεων, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη από τον Απρίλιο και έως το τέλος της περιόδου, όταν θα σταματήσει η κυκλοφορία του ιού».