Έναρξη έργου καταπολέμησης κουνουπιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας | Έναρξη λειτουργίας εφαρμογή Mosquito Vision

Σε εξέλιξη είναι από τις αρχές Απριλίου το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών.

Όπως ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ και τώρα» στον 102FM της ERT3 o Σπύρος Μουρελάτος, οι εργασίες πεδίου θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις 05/05, με 50-60 συνεργεία όπως κάθε χρόνο. Παρ’ ότι ο  σχετικά ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε μπορεί να προκαλέσει μια ανησυχία αναφορικά με τον κίνδυνο από τα κουνούπια, η ανομβρία το περασμένο διάστημα οδηγεί στους χαμηλούς αριθμούς προνυμφών στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που παρακολουθούνται.

Με στόχο να καταστήσει το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί εργαλεία, όπως το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή «Mosquito Vision» παρέχει καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο, η εφαρμογή θα αρχίσει να λειτουργεί από 01/05, όπως κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.

Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).

Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το σχετικό δημοσίευμα του Τύπου Θεσσαλονίκης.

(πηγή αρχείου: ΕΡΤ3-ΕΡΤ Α.Ε., απόσπασμα από την εκπομπή “Εδώ και τώρα” του 102FM)