Επιβεβαίωση προβλέψεων Ιουνίου (Δελτίο πρόβλεψης 25/06) – Νέες προβλέψεις για τον Αύγουστο 2023 (27/7)

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των δεδομένων για το 2023 που συλλέγονται συστηματικά από την Οικοανάπτυξη, στο πλαίσιο των έργων καταπολέμησης κουνουπιών που εκτελεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την αρχική εκτίμηση περί χαμηλότερου σε σχέση με πέρυσι επιδημιολογικού κινδύνου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, όπως ανακοινώθηκε σε σχετικό δελτίο τύπου στα τέλη Ιουνίου.

Συγκεκριμένα έως σήμερα, από την μοριακή ανάλυση συλλεχθέντων κουνουπιών και βιολογικού υλικού από νεαρά κοτόπουλα, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας όπως και στην Π.Ε. Λάρισας, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις κυκλοφορίας του ιού, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση, που σε συσχέτιση με τα επιδημιολογικά στοιχεία από το 2010, δείχνει ότι για φέτος θα υπάρξει μια χαμηλότερης έντασης μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 16/05 έως 27/07, το 2023 καταγράφηκε θετικότητα 1% από ένα συνολικό αριθμό 402 δειγμάτων ακμαίων κουνουπιών, έναντι θετικότητας 8% από έναν αριθμό 404 δειγμάτων για το 2022. Αντίστοιχα, σε οικόσιτα ορνίθια ηλικίας κάτω των 6 μηνών τον Ιούλιο του 2023 καταγράφηκε οροθετικότητα 6% σε 34 οικισμούς, έναντι οροθετικότητας 15% σε 52 οικισμούς για το 2022.

Μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί δύο ανθρώπινα κρούσματα στις Π.Ε. Σερρών και Πέλλας, έναντι 12 κρουσμάτων την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022. Παρατηρείται δηλαδή, μία καθυστέρηση εφέτος στην εκδήλωση ανθρώπινων κρουσμάτων σε σχέση με πέρσι. Θα πρέπει να επισημανθεί παρόλα αυτά πώς οι συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το τελευταίο δεκαήμερο, ενδέχεται να αλλάξουν τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφορικά με την όχληση από τα κουνούπια στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, οι παραγόμενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η όχληση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ  στους περισσότερους οικισμούς της Περιφέρειας η βραδινή όχληση (21:00 – 22:00) οδεύει διαρκώς μειούμενη, εκτός ίσως από κάποιους οικισμούς που είναι πλησίον των ορυζώνων, στους οποίους η όχληση παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Αναφορικά  με τη νυχτερινή όχληση (22:00 – 06:00) και η οποία οφείλεται κυρίως σε κουνούπια του γένους Culex, η όχληση παραμένει μειωμένη σε όλη την Περιφέρεια και κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.

Σήμερα το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη διενέργεια περισσοτέρων από 6.700 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε πάνω από 20.000 εν δυνάμει καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο μη δομημένο περιβάλλον (σε περίπου 160.000 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων, 420.000 στρέμματα αγροτικού συστήματος, 7.000 χλμ. καναλιών και ρεμάτων). Στο δομημένο περιβάλλον γίνονται παρεμβάσεις σε 80.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων κάθε μήνα και σε πάνω από 40.000 βόθρους ιδιωτικών χώρων σε οικισμούς υψηλού κινδύνου σχετικά με τη λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου 1-2 φορές τον χρόνο.