Προβολή του βραβευμένου συστήματος EYWA από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βασικά σημεία της εκδήλωσης συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε από την Πρυτανεία του ΑΠΘ για το βραβευμένο σύστημα EYWA, φιλοξενήθηκαν σε πρωτοσέλιδο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης: «το βραβευμένο έργο αντανακλά τη συνεισφορά του ΑΠΘ μέσα από τρεις πυλώνες οι οποίοι οδηγούν στην αριστεία: εξωστρέφεια, διεπιστημονικότητα και συνέργεια. Το καλοκαίρι 2010, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε την ανάδυση του ιού του Δυτικού Νείλου, που προκάλεσε θανάτους σε ανθρώπους και σε ίππους. Από την πρώτη εμφάνιση του ιού, η συνεισφορά του ΑΠΘ ήταν άμεση και ουσιαστική, αρχικά με εντοπισμό του σε ανθρώπους, κουνούπια, ίππους και πτηνά, και στη συνέχεια, όταν ό ιός έγινε ενδημικός, με την επιτήρησή του, στο πλαίσιο της ενιαίας υγείας.”

Εν συνεχεία, στις δηλώσεις του ο δρ. Σπύρος Μουρελάτος αναφέρθηκε στην ανάδειξη του συστήματος από την Επίτροπο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η χρήση του EYWA το 2020 και το 2021, σύμφωνα με την επίτροπο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “οδήγησε στη μείωση κατά 50% των πληθυσμών των κουνουπιών και στην αποτροπή κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου σε 65 οικισμούς”. Το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι το 2025 θα επιχειρηθεί η χρήση του EYWA κατά τα πρότυπα της εφαρμογής του στην ΠΚΜ σε άλλες οκτώ περιφέρειες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες».

Διαβάστε το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ εδώ.