Ο Σπύρος Μουρελάτος στο διήμερο συνέδριο υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (19-20/02/2024)

Στο διήμερο συνέδριο υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19-20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία», ο κος Jonathan Suk για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ανέλαβε τον συντονισμό της Ενότητας 2 με θέμα «Κλιματική αλλαγή και μολυσματικές ασθένειες».

Στο πάνελ της ενότητας αυτής συμμετείχαν οι: Dr Flavia Riccardo (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας), Dr Joacim Rocklov, (Καθηγητής Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης) Richard Allan (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της «The Mentor Initiative») και ο Πρόεδρος της Οικοανάπτυξης Δρ Σπύρος Μουρελάτος.

Ο Joacim Rocklov άνοιξε τη συζήτηση με τη δήλωση του ότι το κλίμα επηρεάζει άμεσα τις ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές γενικά και πως στην Ευρώπη βλέπουμε αρκετά δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. «Πριν από 15 χρόνια οι άνθρωποι μιλούσαν γι’ αυτό ως κάτι μακρινό. Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα ότι απλά συμβαίνει».

Στη συνέχεια, ο Richard Allan δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε 110 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους.…. όλοι, με εξαίρεση την Ουκρανία, ζουν σε χώρες που έχουν υψηλά φορτία από ασθένειες που μεταδίδονται από διαβιβαστές». Το 60% του συνόλου αυτών των εκτοπισμένων καταλήγει σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένα αστικά περιβάλλοντα, σε άμεση επαφή με πληθυσμούς ανοσολογικά αφελείς, που προφανώς εγκυμονεί αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο.

Η Flavia Riccardo υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και ότι υπάρχουν δεδομένα και γνώση, προκειμένου να υποστηριχθούν καθιερωμένες ή και νέες πολιτικές.

Ο Σπύρος Μουρελάτος αναφέρθηκε στις ήδη υπάρχουσες υποδομές για τον διαμοιρασμό και την καλύτερη δυνατή χρήση των δεδομένων πεδίου που παράγονται, όπως παράδειγμα στην περίπτωση του βραβευθέντος συστήματος EYWA (https://ecodev.gr/anakoinothike-i-vravefsi-tou-systimatos-eywa-me-tin-proti-thesi/). Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της EMCA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταπολέμησης Κουνουπιών) που αφορούν στην δημιουργία μιας υποδομής για διαμοιρασμό δεδομένων, και στη συνεργασία της με το TDR του ΠΟΥ (Ειδικό πρόγραμμα για την έρευνα και την εκπαίδευση για τις Τροπικές ασθένειες) για την παραγωγή καλών πρακτικών για την καταπολέμηση κουνουπιών σε αστικό περιβάλλον.

Παράλληλα, επισήμανε το έλλειμα αναγνώρισης του επιδημιολογικού κινδύνου από τα κουνούπια, δεδομένου ότι στην επίσημη πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές προσαρμογής-ClimateAdapt, αναφέρονται 58 πολιτικές, εκ των οποίων μόνο σε μια γίνεται αναφορά στον κίνδυνο από διαβιβαστές (εν προκειμένω στο σύστημα EYWA), ενώ θα έπρεπε να γίνεται αναφορά σε 36 από τις 58.

Στο τέλος της συνεδρίας ο Joacim Rocklov κατέληξε δηλώνοντας ότι: «Υπάρχουν όρια στην προσαρμογή, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα, και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα συστήματα προειδοποίησης και καλύτερες αντιδράσεις, καλύτερη στρατηγική διαχείριση, καλύτερα συστήματα επιτήρησης και συστήματα ανίχνευσης.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την Παράλληλη Ενότητα 2 “Κλιματική Αλλαγή και Ασθένειες μεταδιδόμενες από διαβιβαστές” εδώ.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου σε μορφή pdf: 19_20Feb CONFERENCE AGENDA