Ο Σπύρος Μουρελάτος στην ΕΤ-3: Το Mosquito Vision υπολογίζει στην συμμετοχή των πολιτών για εγκυρότερες προβλέψεις το ερχόμενο καλοκαίρι 

Την νέα πραγματικότητα  στην καταπολέμηση των κουνουπιών όπως αυτή διαμορφώνεται από την εξάπλωση του είδους Culex Pipiens και την 10ετή πλέον παρουσία του είδους Aedes Albopictus (Κουνούπι Τίγρης) καθώς και τη χρήση σύγχρονων μέσων καταπολέμησης (drones, ηλεκτρονικά και δορυφορικά δεδομένα, δίκτυα ελέγχου/επιτήρησης κα) παρουσίασε στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ-3 «Μέρα με Χρώμα», ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης δρ. Σπύρος Μουρελάτος.

Μιλώντας στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης και στην δημοσιογράφο Έλσα Ποιμενίδου, με αφορμή την εκκίνηση του νέου τριετούς προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κος Μουρελάτος επισήμανε πως το ζήτημα της ατομικής ευθύνης στα μέτρα καταπολέμησης κουνουπιών επανέρχεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας τους καλοκαιρινούς μήνες. «Σήμερα αν κάποιος προκαλέσει μια πυρκαγιά θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Αν «συντηρεί» όμως εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο οικιακό και επαγγελματικό του περιβάλλον όπως είναι πχ εγκαταλελειμμένα βαρέλια, γλάστρες ελαττωματικά συστήματα άρδευσης, δεν υφίσταται καμία συνέπεια. Aυτό σταδιακά θα (πρέπει) να αλλάξει…» (Απόσπασμα συνέντευξης)

Φέτος όπως ανέφερε ο κ Μουρελάτος στην συνέντευξή του στην ΕΤ-3 «με την έναρξη της νέα περιόδου, στην ζωή των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας και των άλλων τριών περιφερειών που εκτελούνται προγράμματα καταπολέμησης (Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας) μπαίνει η ανανεωμένη καινοτόμος εφαρμογή του Mosquito Vision (ένας από τους πυλώνες του βραβευμένου ευρωπαϊκού προγράμματος EYWA στο οποίο συμμετέχει η Οικοανάπτυξη). Με τις αναβαθμισμένες λειτουργίες της καταγραφής και της συμμετοχής των πολιτών (Citizen Science) το Mosquito Vision μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη επιτυχία την πληθυσμιακή κινητικότητα των κουνουπιών, πρόβλεψη που καθίσταται τεράστιας υγειονομικής σημασίας στην περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, της νόσου που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών και ενδημεί από το 2010 στην Κεντρική Μακεδονία κι άλλες περιοχές της χώρας. (Απόσπασμα συνέντευξης)

Διαβάστε το δημοσίευμα της ΕΡΤ για τη συνέντευξη του Σπύρου Μουρελάτου εδώ.