Καταπολέμηση κουνουπιών στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα υλοποιεί ένα μεγάλο έργο καταπολέμησης κουνουπιών, που καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Περιφέρειας.

Το έργο εξελίσσεται με ιδιαίτερη ένταση στις περιοχές που  αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα από τα κουνούπια, αυτές που βρίσκονται κοντά στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και  παράγουν καθ’ όλη την διάρκεια των εαρινών, θερινών και φθινοπωρινών μηνών σημαντικούς πληθυσμούς προνυμφών κουνουπιών.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες γιατί η απαίτηση του περιορισμού των κουνουπιών και των κινδύνων που προκαλούν  για την δημόσια υγεία συνυπάρχει με την απαίτηση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή κάθε παρέμβασης που θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε άλλους οργανισμούς πέραν των κουνουπιών.

Ακόμα όμως το έργο καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα κουνουπιών που αντιμετωπίζονται στο περιαστικό και αστικό χώρο των 400 περίπου πόλεων και οικισμών της Περιφέρειας, αντιμετωπίζοντας τα κουνούπια που παράγονται κύρια από ανθρωπογενείς εστίες αναπαραγωγής, αυτά τα κουνούπια που τα βοηθάμε να γεννηθούν εμείς, με τις δραστηριότητες μας και την διαχείριση των αποθεμάτων νερού που χρησιμοποιούμε.

 

kounoupia perifereia 35×50 V2

kounoupia perifereia A4 V2

Τα ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Σπύρος Μουρελάτος στο διήμερο συνέδριο υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (19-20/02/2024)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή[...]

Σημαντική παρέμβαση της Οικοανάπτυξης στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Ρυζιού (15/02/02024)

Ιδιαίτερα θετική απήχηση είχε η παρέμβαση της Οικοανάπτυξης στο 2ο συνέδριο ρυζιού της ΕΔΟΡΕΛ, δεδομένου ότι εξακολουθεί να[...]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου

Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή παραθαλάσσια Βαλκανική χώρα με έντονο τουριστικό προσανατολισμό, με προβλήματα κατά[...]

Επίσημη πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή του Προέδρου της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Σπύρου Μουρελάτου σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου

Στις 19-20 Φεβρουαρίου στο Charlemagne Building, Βρυξέλλες, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδιάσκεψη υψηλού επιπέδου[...]

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ στο πλαίσιο ενός νέου εγκεκριμένου έργου HORIZON OCEAN-SOIL-01-01

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησης ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος HORIZON OCEAN-SOIL-01-01, στο[...]

Η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ θα έχει την τιμητική της στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού

Ο κ. Χρήστος Καρυδάς, Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Ακριβείας της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, πρόκειται να μιλήσει στο[...]

Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο η ετήσια εταιρική συνάντησης της Οικοανάπτυξης (18-20/01/2024)

Στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ συμμετείχαν ενεργά 32 στελέχη της εταιρίας. Θεωρούμε ότι οι[...]

Σφραγίδα αριστείας για την ερευνητική πρόταση INTERSECT που υπέβαλλε η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ για το HORIZON clima 23

Είναι ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι η πρόταση INTERSECT- “Intersect – Ενσωμάτωση του κινδύνου για[...]

Τα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 1. Η προστασία των περιοχών υψηλού κινδύνου της παραλιακής ζώνης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα αυτών στις οποίες κατά τα τελευταία χρόνια εκδηλώθηκαν κρούσματα ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια
 2. Ο εντοπισμός, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των κυριότερων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο φυσικό, περιαστικό/ αγροτικό περιβάλλον.
 3. Ο περιορισμός της παρουσίας κουνουπιών στις πόλεις και στους οικισμούς ιδιαίτερα της παραλιακής ζώνης και υψηλής τουριστικής ανάπτυξης.
 4. Η εντομολογική και επιδημιολογική επιτήρηση μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθερών δικτύων παρακολούθησης εντομολογικών δεδομένων και δεδομένων εκτίμησης του επιδημιολογικού κινδύνου. 
 5. Η ετοιμότητα και δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια.
 6. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο την συμβολή του στην επιτυχία του έργου και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. 
 7. Η αξιοποίηση των πλέον πρόσφορων νέων επιστημονικών και τεχνολογικών μέσων και μεθοδολογιών για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων και για την συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης των παραπάνω στόχων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έκταση 11.350 τ. χλμ. και 679.796 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011 και με 443.745 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων και είναι στην πρώτη θέση από τις 13 Περιφέρειες. 

Εξ αυτών τα περίπου 50.000 στρέμματα θεωρούνται ιδιαίτερα παραγωγικά σε προνύμφες κουνουπιών 

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις προνυμφοκτονίας (εργασίες πεδίου – δειγματοληψίες και
ψεκαστικές παρεμβάσεις )σε κατά προσέγγιση:

 • 50.000 στρέμματα ιδιαίτερα παραγωγικών σε προνύμφες κουνουπιών, 
 • 1.600 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων που απαιτούν παρακολούθηση στο αγροτικό και περιαστικό σύστημα.
 • 15.000 στρέμματα πλημμυρισμένες εκτάσεις στο φυσικό, αγροτικό και περιαστικό σύστημα του συνόλου των οικισμών της Περιφέρειας.
 • 7.000 στρέμματα ορυζώνων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 1.000 διάσπαρτες εστίες περιορισμένης έκτασης στο αγροτικό και περιαστικό σύστημα.
 • 30.000 φρεάτια όμβριων σε πόλεις και σε οικισμούς της Π.Δ.Ε.

 

Προτεραιότητα δίνεται: 

 • στις περιοχές όπου υπάρχει συνύπαρξη υγροτοπικών συστημάτων με εγκατάσταση εργατών γης προερχόμενων από ενδημικές για την ελονοσία περιοχές 
 • ιστορικό εκδήλωσης ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια, 
 • σε αστικές περιοχές σημαντικού κινδύνου εκδήλωσης κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου 
 • σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιούνται συνεχείς καθημερινές δειγματοληψίες και ψεκαστικές παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας  από εδάφους σε όλες τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο περιαστικό, αγροτικό, φυσικό και αστικό σύστημα, Επιπλέον πραγματοποιούνται ψεκασμοί προνυμφοκτονίας και από αέρος στα υγροτοπικά συστήματα και τους ορυζώνες της Περιφέρειας.

Σε επίπεδο ψεκαστικών παρεμβάσεων το έργο περιλαμβάνει:

 1.   Παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας μετά από δειγματοληψίες
  • Στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας με τη χρήση πτητικών μέσων (ελικοπτέρου ή/και drones) όποτε απαιτείται
  • Σε ρέματα, κανάλια και σημειακές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από όλους τους οικισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικισμούς με μεγάλα προβλήματα όχλησης, με μεγάλες απαιτήσεις ελάχιστης ή μηδενικής όχλησης (π.χ. τουριστικοί οικισμοί), με αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο (π.χ. οικισμοί με βεβαρημένο επιδημιολογικό ιστορικό)
  • Σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα σε κοινόχρηστους χώρους του συνόλου των οικισμών της ΠΔΕ
  • Σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα σε ιδιωτικούς χώρους (αυλές και κήπους, κυρίως βόθροι) 45 τουλάχιστον οικισμών ανά έτος
  • Σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών μέσα σε πόλεις και οικισμούς της Περιφέρειας, με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων (στο σύνολο των φρεατίων όμβριων υδάτων, αλλά και λοιπές συλλογές νερού σε πάρκα, πλατείες κλπ)
 1.   Εφαρμογές εκνεφώσεων υπέρμικρου όγκου σταγονιδίου ULV πραγματοποιούνται σε επιλεγμένους οικισμούς ή/και σε επιλεγμένες θέσεις – περιοχές μετά από υπόδειξη και σε συνεννόηση με την Αναθέτουσα Αρχή.

3.    Παρεμβάσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας LV (μικρού όγκου) σε χώρους ανάπαυσης ακμαίων κουνουπιών πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις επιλεγμένων οικισμών ή περιοχών καθώς και σε ευαίσθητους χώρους του αστικού συμπλέγματος σε συνεννόηση και μετά από υπόδειξη της Αναθέτουσας Αρχής.

Οπτικοακουστικό υλικό

ΦΟΡΜΑ 

Επικοινωνία μαζί μας

σχετικά με το έργο