Επιβράβευση της χειμερινής εντομολογικής παρακολούθησης στην Περιφέρεια Κρήτης

Στο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας με θέμα «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας στις 13-15/06/2024 στη Σχολή Δημόσιας Υγείας ΠΑ.Δ.Α., απονεμήθηκε στον κύριο Αντώνη Παπαδάκη, Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, το πρώτο βραβείο ελεύθερης ανακοίνωσης για την εργασία «Εντομολογική Επιτήρηση πληθυσμών κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης εξαιτίας της κλιματικής κρίσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2024».

Η εργασία αυτή συνοψίζει τα αποτελέσματα της χειμερινής παρακολούθηση των πληθυσμών κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης από ένα σταθερό δίκτυο 16 παγίδων, που λειτούργησε το διάστημα από 01/01/24 έως 30/03/24.

Συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης κατά το χειμερινό τρίμηνο του 2024, καταγράφηκαν τα εξής γένη κουνουπιών: Culex 96,5 %, Aedes 0,5%, Ochlerotatus 1%, Anopheles 1% και Culiseta 1%. Είναι ιδιαίτερη σημαντική η ανεύρεση ιδιαίτερα θερμόφιλων ειδών κατά το πρώτο αυτό χειμερινό τρίμηνο του 2024, όπως του Aedes albopictus και του Anopheles claviger.