Σε πλήρη εξέλιξη το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024

Με αφορμή την έναρξη των αεροεφαρμογών με τη χρήση ελικοπτέρου στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης στις δύο μεγάλες πεδιάδες της ΠΚΜ -Θεσσαλονίκης και Σερρών- (διαβάστε περισσότερα εδώ), ακολουθεί μια σύνοψη αναφορικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών από εδάφους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα μέσα Μάϊου, μετά την έναρξη του στα μέσα Απριλίου.

Όσον αφορά την όχληση από το σταθερό δίκτυο 60+ παγίδων που διατηρεί η εταιρεία στην περιφέρεια, παρατηρούμε όλες τις εβδομάδες Απριλίου-Μαΐου, βρισκόμαστε σταθερά στο 20% σε σχέση με τους μέσους όρους της προηγούμενης εξαετίας στα δύο από τα τρία βασικά γένη που μας απασχολούν αυτήν την περίοδο, δηλαδή Aedes και Culex, και στα τρία επιμέρους οικοσυστήματα -αστικό-περιαστικό, ορυζώνες-. (εντυπωσιακά χαμηλότερα νούμερα).

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό κίνδυνο για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 208 δειγματοληψίες σε ακμαία κουνούπια. Σε ένα μεγάλο μέρος των δειγματοληψιών αυτών έχει διενεργηθεί έλεγχος για την παρουσία του παθογόνου του ΙΔΝ και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Η ανησυχία για την αύξηση του επιδημιολογικού κινδύνου με βάση το γεγονός ότι είχαμε έναν ήπιο χειμώνα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την ίδια περίοδο πέρυσι, 3/151 δείγματα βρέθηκαν θετικά.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι αιμοληψίες σε νεαρά κοτόπουλα σε 50 οικισμούς, με τα αποτελέσματα της οροθετικότητας να αναμένονται στα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα γνωρίζουμε αν και κατά πόσο ο ήπιος χειμώνας και η ασταθής και άνυδρη άνοιξη που διανύσαμε είχαν επίδραση στην παρουσία του ΙΔΝ αυτήν την περίοδο (φάση ενδοζωοτίας).

Με αφορμή την έναρξη των αεροεφαρμογών με τη χρήση ελικοπτέρου στις δύο μεγάλες πεδιάδες της ΠΚΜ -Θεσσαλονίκης και Σερρών-, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το έργο από εδάφους με 40 περίπου συνεργεία για τις από εδάφους εφαρμογές και με πολύ περιορισμένους ψεκασμούς στο φυσικό σύστημα μέχρι σήμερα συγκριτικά με το 2023 (στο 15% σε σχέση το 2023) αλλά πολύ περισσότερους στο περιαστικό σύστημα (περίπου διπλάσιους από το αντίστοιχο διάστημα για το 2023).

Όσον αφορά το αστικό σύστημα έχουν ολοκληρωθεί, για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, οι τρεις μηνιαίες περιφορές Απρίλιου-Μαΐου-Ιουνίου σε 36000 φρεάτια, εκ των οποίων το 50% βρέθηκε με νερό. Στους ιδιωτικούς χώρους σε υψηλού κινδύνου οικισμούς της ΠΚΜ, έχει ολοκληρωθεί η καταπολέμηση σε 13 επί συνόλου 100 οικισμούς όπου έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες εφαρμογές.

Για τα περιστατικά καύσωνα σημειώνονται τα ακόλουθα σημεία αναφορικά με την επικινδυνότητα των κουνουπιών, όπως αναφέρθηκε σε αυτά ο Πρόεδρος της Οικοανάπτυξης Δρ. Σπύρος Μουρελάτος σε πρόσφατη συνέντευξη του στον 102fm:

  1. Αύξηση της δυσφορίας των κατοίκων
  2. Αύξηση της επιθετικότητας των κουνουπιών
  3. Αύξηση της καταπόνησης και κατά συνέπεια θνησιμότητας των κουνουπιών
  4. Αύξηση του επιδημιολογικού κινδύνου- θερμικά κύματα ιδιαίτερα σημαντικά για τον ΙΔΝ
  5. Μείωση των υδάτινων επιφανειών

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του κυρίου Μουρελάτου στο παρακάτω αρχείο:

(Πηγή Αρχείου: ΕΡΤ3-ΕΡΤ Α.Ε., απόσπασμα από την εκπομπή «Μικρός Μεγάλος Κόσμος»)