Ενημερωτικό διήμερο για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε το διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα το έργο καταπολέμησης κουνουπιών σε εξέλιξη, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στην Πλατεία Γεωργίου Α’ της Πάτρας.
 
Στόχος ήταν η ενημέρωση των πολιτών για το μεγάλο έργο της καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η πληροφόρηση για τη συμβολή όλων μας, μεγάλων και μικρών, τόσο για την αποφυγή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στο χώρο μας, όσο και για την προστασία μας από τα τσιμπήματα αυτών. Η επίσημη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/6 στις 19.00. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κος Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κος Θεόδωρος Λάμπος, η κα Όλγα Πολυχρονοπούλου του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής και άλλα στελέχη της υπηρεσίας.
 
Εξειδικευμένο προσωπικό της Περιφέρειας και της Οικοανάπτυξης (ανάδοχος του έργου καταπολέμησης) ενημέρωσε τους πολίτες για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στις τρείς περιφερειακές ενότητες (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) και κυρίως για την καινοτόμο εφαρμογή του Mosquito Vision που προσφέρει πενθήμερη πρόβλεψη για την νυχτερινή όχληση των κουνουπιών στην περιοχή.
 
«Χρησιμοποιούμε drones για την προνυμφοκτονία, χρησιμοποιούμε δεδομένα (big data) και 40 άτομα μετέχουν καθημερινά στην υλοποίηση του σχεδιασμού καταπολέμησης» ανέφερε ο κ Σπύρος Μουρελάτος σε δηλώσεις του στο ρεπορτάζ που παρουσίασε η Ionian ΤV. «Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν…» τόνισε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ο Aντιπεριφερειάρχης Αχαΐας της ΠΔΕ κύριος Χαράλαμπος Μπονάνος.
 
Τα παιδιά ήταν ο κύριος αποδέκτης στην φετινή ενημερωτική εκδήλωση για τα κουνούπια που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κεντρική πλατεία της Πάτρας, με την τεχνική υποστήριξη της Οικοανάπτυξης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με την παρουσία ξυλοπόδαρων, οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ενυδρείο με ζωντανές προνύμφες κουνουπιών καθώς και έντομα κουνουπιών με τη χρήση στερεοσκοπίου, και να μάθουν για τον βιολογικό κύκλο ζωής των κουνουπιών και τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που πιθανώς δημιουργούμε στο χώρο μας μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ, με τη συμβολή πολλών στελεχών της Διεύθυνσης της.
 
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κου Μπονάνου, και του κυρίου Μουρελάτου εδώ.