351 κρούσματα chikungunya στην Ιταλία το 2017

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control) κατά το 2017 καταγράφηκαν στην Ιταλία 351 αυτόχθονα κρούσματα της ασθένειας chikungunya, στις Περιφέρειες Lazio και Calabria (ecdc.europa.eu) και 17 κρούσματα στη Γαλλία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ιταλία έρχεται αντιμέτωπη με αυτή την ασθένεια, καθώς το 2007 περισσότερα από 200 κρούσματα καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Emilia – Romagna.

Πρόκειται για μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια του γένους Aedes και κυρίως με το Aedes albopictus (τίγρης της Ασίας). Η λέξη chikungunya σημαίνει “αυτός που σκύβει – λυγίζει” και παραπέμπει στη στάση του σώματος που έχουν οι ασθενείς που υποφέρουν. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας είναι πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, αρθραλγία και εξανθήματα. Η ανάρρωση γίνεται σχετικά γρήγορα, όμως δεν είναι σπάνια η χρόνια αρθρίτιδα που μπορεί να αφήσει η ασθένεια. Δεν υπάρχει εμβόλιο.

Ο κίνδυνος της εξάπλωσης της ασθένειας chikungunya στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται μεγάλος, εξαιτίας της μετακίνησης πληθυσμών (τουρίστες, μετανάστες, πρόσφυγες), της παρουσίας του είδους Aedes albopictus στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στις Μεσογειακές καθώς και της ευαισθησίας του ευρωπαϊκού πληθυσμού.