Συνέντευξη της Sandra Gewehr στην Ναυτεμπορική για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην εξάπλωση των κουνουπιών και στις ασθένειες που μεταδίδουν

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά η τηλεπισκόπηση βοηθά καταλυτικά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κουνουπιών»

Συνέντευξη παραχώρησε στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ η Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης της Οικοανάπτυξης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA) Sandra Gewehr, με αφορμή την συμμετοχή της την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 στο 44ο ετήσιο συνέδριο «International Geoscience and Remote Sensing Symposium – IGARSS 2024» του IEEE Geoscience and Remote Sensing Society.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις τεχνολογικές λύσεις που υποστηρίζουν τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, όπως τις συσκευές IoTs, δηλώνοντας «Για να δημιουργήσουμε μοντέλα πρόβλεψης, χρειαζόμαστε δεδομένα… Εκτός από τα δεδομένα που έρχονται από την τηλεπισκόπηση της γης, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα, υπάρχουν και τα δεδομένα πεδίου, που μας δίνουν τους πραγματικούς πληθυσμούς κουνουπιών… Υπάρχουν καινούργιες τεχνολογίες που παρέχει η δικτύωση του Internet of Things (IoT). Με την τηλεπισκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά, αλλά όχι όλα…Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε και εικόνες ραντάρ. Παράλληλα δουλεύουμε και με IoTs πιλοτικά με αισθητήρες νερού που βάζουμε στο πεδίο και μας δίνουν την πληροφορία πότε μπαίνει το νερό μέσα σε μία περιοχή. Οπότε ο συνδυασμός των δορυφορικών δεδομένων με τους αισθητήρες θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε στο χώρο και τον χρόνο, πότε και που υπάρχει νερό και συνεπώς και η πιθανότητα για ανάπτυξη κουνουπιών.»

Τέλος, τόνισε την ανάγκη επαρκούς και αξιόπιστης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς όπως δήλωσε «Οι δημόσιες παρεμβάσεις έχουν κάποια όρια. Το κουνούπι τίγρης, για παράδειγμα, αναπαράγεται κατά κύριο λόγο εκεί όπου το δημόσιο δεν έχει πρόσβαση, δηλαδή στον ιδιωτικό μας χώρο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μπαίνει ο πολίτης στο παιχνίδι. Υπάρχουν μέτρα προστασίας που μπορεί να πάρει ο πολίτης έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη των κουνουπιών, για παράδειγμα να καλύπτουμε τους βόθρους ή να μη μένει νερό στα πιατάκια από τις γλάστρες.»

Μηδενικό κουνούπι δεν είναι εφικτό, οπότε πρέπει πάντα να λαμβάνουμε μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να μην εκτεθούμε στον κίνδυνο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.