Κτήμα Κράββα: καλλιέργια ακριβείας από την Οικοανάπτυξη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας και του αγροτικού κόσμου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, η Ημερίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με θέμα «Εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», στο Ξενοδοχείο Imperial, στην Λάρισα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σάββας Μπαλουκτσής, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε αναφέρθηκε στην συμβολή του ΣΕΑΜ στην εξέλιξη της εκμηχάνισης στην Ελλάδα, και στο ρόλο που διαδραματίζει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έκλεισε την ομιλία του με προτάσεις για μια βιώσιμη γεωργία που θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κατά την ημερίδα τονίστηκε από τους ομιλητές ιδιαίτερα η ανάγκη της καινοτομίας και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην εκμηχάνιση της Γεωργίας που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να διευκολύνουν την εργασία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.

Αγρότες και παραγωγοί ανέλυσαν με παραδείγματα πώς κατάφεραν αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και επενδύοντας σε μηχανολογικό εξοπλισμό να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και τελικά να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ο κ. Κώστας Κράββας στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στον εξοπλισμό στον οποίο επένδυσε όσο και στη συνεργασία του με την Οικοανάπτυξη η οποία παρείχε Υπηρεσίες Γεωργίας ακριβείας προσαρμοσμένες στις ανάγκες της καλλιέργειας μέσω της χρήσης των συμβουλευτικών πακέτων: Soil-R: διαχωρισμός διαχειριστικών ζωνών και παροχής λιπαντικής συμβουλής ανά ζώνη και PreFeR: real – time παρακολούθηση της απορρόφησης του Αζώτου. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κράββας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά το 2017 υπήρξε μία αύξηση της παραγωγής κατά 15% από το Μ.Ο. των αποδόσεων 10ετίας των χωραφιών του, σε μια μέτρια ως κακή χρονιά για το ρύζι, ενώ οι δαπάνες για λιπάσματα και φάρμακα ήταν μειωμένες κατά 20% περίπου.