ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη...

βρίσκεται για το 2021 το έργο καταπολέμησης κουνουπιών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Οι εργασίες πεδίου και για τη φετινή χρονιά ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου και θα συνεχίζονται καθημερινά μέχρι τον Νοέμβριο.

Κύριος στόχος του έργου παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και η αντιμετώπιση της απειλής τόσο της ελονοσίας, που έκανε την εμφάνιση της τα προηγούμενα χρόνια, όσο και του ιού του Δυτικού Νείλου, που κατά τα τελευταία δύο έτη κατέγραψε περισσότερα από 500 κρούσματα διάσπαρτα στην Ελλάδα και 84 θανάτους. Ένας δεύτερος στόχος του έργου  είναι ο περιορισμός της όχλησης που επιδρά αρνητικά στη φήμη της περιοχής καθώς και στην ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία τοπική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της ΠΔΕ.

Οι εργασίες πεδίου υλοποιούνται από τριάντα επιστήμονες και τεχνικούς, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρίας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Χρησιμοποιείται εξειδικευμένος εξοπλισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκαπέντε ψεκαστικά οχήματα, τρία ψεκαστικά  drones, καθώς και ελικόπτερο και  αμφίβιο όχημα.

Το έργο, στα πλαίσια του οποίου διενεργούνται περισσότερες από 2.500 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε εν δυνάμει εστίες 350.000 στρ. υγροτόπων, 15.000 στρ. πλημμυρισμένων εκτάσεων και 1.600 χλμ. καναλιών και ρεμάτων, αποτελεί μια άρτια οργανωμένη δράση, που υποστηρίζεται επιστημονικά από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας.  Από την έναρξη των εργασιών τον Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί προνυμφοκτονίας σε πάνω από 6.500 στρέμματα με επίγεια ψεκαστικά συστήματα, με την χρήση  ψεκαστικών drones και ελικοπτέρου. Παράλληλα, υλοποιούνται και δράσεις καταπολέμησης στο αστικό περιβάλλον πλέον των 300 πόλεων και οικισμών.

Πέραν των παραπάνω, το έργο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη εντομολογική και επιδημιολογική επιτήρηση που πραγματοποιείται με ένα πυκνό δίκτυο παγίδων συλλογής ακμαίων κουνουπιών και τον έλεγχο παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα συλλεχθέντα ακμαία, ενώ θα πραγματοποιηθεί έλεγχος παρουσίας του και σε πτηνά δείκτες.

Στο έργο αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας και καινοτόμες μέθοδοι, όπως δορυφορικές εικόνες και ειδικές λήψεις από drones για την ανεύρεση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στους υγροτόπους και  προγνωστικά μοντέλα για τον εντοπισμό των προνυμφών. Για πρώτη φορά φέτος, τα ποικίλα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο του έργου, σε συνδυασμό με σειρά άλλων παραμέτρων που συλλέγονται από δορυφόρους και μετεωρολογικούς σταθμούς, θα οδηγούν πιλοτικά σε πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης του ΙΔΝ.

Την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, το κοινό μπορεί να απευθύνεται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.