Έργο παρακολούθησης/καταπολέμησης κουνουπιών non-stop στην Κρήτη

Στις 31/03/24 ολοκληρώθηκε η χειμερινή παρακολούθηση των πληθυσμών κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης. Από τα αποτελέσματα των 15νθήμερων δειγματοληψιών ακμαίων από σταθερό δίκτυο 16 παγίδων, που λειτούργησε το διάστημα από 01/04/23 έως 30/03/24 από ένα σύνολο άνω των 32 σταθερών παγίδων για το σύνολο της Κρήτης, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των συλλήψεων σε Culex pipiens κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι 2 ακμαία ανά παγίδα και νύχτα σύλληψης, έναντι 9 κατά το δεύτερο τρίμηνο το 2023, 6 το τρίτο τρίμηνο του 2023 και 5 το τέταρτο τρίμηνο.

Συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης κατά το χειμερινό τρίμηνο του 2024, καταγράφηκαν τα εξής γένη κουνουπιών: Culex 96,5 %, Aedes 0,5%, Ochlerotatus 1%, Anopheles 1% και Culiseta 1%.

Είναι ιδιαίτερη σημαντική η ανεύρεση ιδιαίτερα θερμόφιλων ειδών κατά το πρώτο αυτό χειμερινό τρίμηνο του 2024, όπως του Aedes albopictus και του Anopheles claviger. Επίσης σημαντικό εύρημα αποτελεί η σημαντική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών, όπως αυτή μεταφράστηκε, στην αφθονία των Culex που μετρήθηκαν. Έτσι, πχ την 9η εβδομάδα (τέλη Φεβρουαρίου-Αρχές Μαρτίου) ο μέσος όρος συλλήψεων από τις 16 παγίδες ανήλθε στα 5 ακμαία/παγίδα, σε αντιδιαστολή με την 5η εβδομάδα (τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου) όπου οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα μηδενικές συλλήψεις από το σύνολο των παγίδων σε όλη την Κρήτη.

Η επίσημη έναρξη του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για το 2024 συνδυάστηκε με τον αεροψεκασμό με drone της Οικοανάπτυξης στον υδροβιότοπο του Αλμυρού, στον Άγιο Νικόλαο στις 03/04/24, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κου Γιάννη Ανδρουλάκη και του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Συντονιστή του Προγράμματος, κου Αντώνη Παπαδάκη.

Περισσότερα για τον ψεκασμό μπορείτε να δείτε στο σχετικό δημοσίευμα στο fonien.gr εδώ.

(Πηγή: ΑΝΑΤΟΛΗ)