Αφιέρωμα της Κυριακάτικης “Καθημερινής” στη Γεωργία Ακριβεία της Οικοανάπτυξης σε ορυζώνες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόσφατο εκτενές δημοσίευμα του ένθετου περιοδικού “Κ” της Κυριακάτικης Καθημερινής με τίτλο “Πώς οι αλγόριθμοι αλλάζουν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας”, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά την θετική επίδραση που έχει η παρουσία της Οικοανάπτυξης στους ορυζώνες της Πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από συνεντεύξεις με τους κύριους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζεται συστηματικά μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται η επιλογή των παραγωγών να πρωτοπορήσουν και να εμπιστευτούν τις μεθόδους της Οικοανάπτυξης και τη διάθεση της για καινοτομία.

Όταν η Οικοανάπτυξη ξεκίνησε να συνεργάζεται με Έλληνες αγρότες, πολλοί από αυτούς δεν είχαν καν email. Με υπομονή, επιμονή και θετικά αποτελέσματα (η Οικοανάπτυξη) έστησε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες καλλιεργητές της.

«Η δουλειά του αγρότη ξεκινούσε όταν ανέβαινε στο τρακτέρ. Με τη γεωργία ακριβείας, όταν ανέβεις στο τρακτέρ, έχουν ήδη όλα τελειώσει· έχεις πάρει δείγματα, έχεις τους χάρτες σου, έχεις ήδη μελετήσει τι πρέπει να κάνεις», τόνισε ο κος Κώστας Κράββας, ένας από τους πρωτοπόρους καλλιεργητές.

«Ο πατέρας μου καλλιεργούσε 70 με 80 στρέμματα τη δεκαετία του 1980 και σχεδόν όλες οι δουλειές ήταν ακόμα χειρωνακτικές – η ζιζανοκτονία γινόταν με την τσάπα, το μάζεμα της ντομάτας γινόταν με τα χέρια», αναφέρει ο κος Παναγιώτης Γκούτας, συμπληρώνοντας όμως ότι το κοστολόγιο ήταν τότε χαμηλό. «Σήμερα, εμείς καλλιεργούμε 1.300 στρέμματα και οι ανάγκες χειρωνακτικής εργασίας είναι ελάχιστες. Παρ’ όλα αυτά, τα οικονομικά μας είναι πολύ πιο ζορισμένα».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του “Κ” εδώ.