Πόσα είδη κουνουπιών κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
Κυκλοφορεί στη χώρα μας το Αedes Aegypti (εντοπίστηκε στην Κύπρο) και τι γίνεται με τον …εισαγόμενο Τίγρη της Ασίας (Aedes Albopictus) και το είδος Culex Pipiens των φρεατίων;
Τι γίνεται με τον Ιό του Δυτικού Νείλου και γιατί δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα και για τους άλλους ιούς που μεταδίδονται από κουνούπια (Ζίκα, Τσικουνγκούνια, δάγκειο);
Σε αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει «Εδώ και Τώρα» ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης Σπύρος Μουρελάτος με αφορμή την οδηγία που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Υγείας για τις νόσους που μεταδίδονται από έντομα-διαβιβαστές(κουνούπια).
Μιλώντας στην εκπομπή του R/102 FM της ΕΡΤ-3 και στη δημοσιογράφο Ασπασία Βούζη ο κ Μουρελάτος ξεκαθάρισε ότι:
1.Η πρόσφατη οδηγία που εκδόθηκε από το Υπουργείου Υγείας (σχετικά με τις μεταδιδόμενες ασθένειες από κουνούπια) δεν συνιστά κάτι νεότερο. Εκδίδεται κάθε χρόνο και δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια. Απευθύνεται κυρίως στην δημόσια διοίκηση κι όχι στους πολίτες με σκοπό να ολοκληρώσουν- εν όψει της νέας περιόδου- τις προετοιμασίες των προγραμμάτων καταπολέμησης.
2.Οι ιοί Ζίκα και Τσικουνγκούνια δεν έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Τελευταία φορά που είχαμε δάγκειο πυρετό ήταν 80 χρόνια πριν, άρα ειδικά τώρα (η συζήτηση) είναι άκαιρη. Οποιαδήποτε συζήτηση μάλιστα είναι άκαιρη εν μέσω Μαρτίου καθώς οποιοσδήποτε κίνδυνος εμφάνισης μεταδιδόμενων νόσων από κουνούπια αφορούν την περίοδο μετά την άνοιξη -τέλη Ιουνίου- και εφ’ όσον εντοπιστεί ένας μολυσματικός παράγοντας…
Ακούστε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της εκπομπής.