12ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (ΕΜCA) στην Αμβέρσα

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (European Mosquito Control Association – EMCA) έλαβε χώρα μεταξύ 25 και 28 Μαρτίου 2025 στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής (ITM) στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο είναι ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα διεθνώς στην εκπαίδευση και στην έρευνα στην τροπική ιατρική και την οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ΙΤΜ έχει διεθνές κύρος στη βιοϊατρική, κλινική και δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση και έρευνα, στην ταξιδιωτική ιατρική και στη φροντίδα για τον HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως κέντρο αναφοράς για την έρευνα του AIDS και είναι επίσης εθνικό και διεθνές κέντρο αναφοράς για μια σειρά ασθενειών και παθογόνων (όπως ο ιός Έμπολα). Στο ΙΤΜ, περίπου 450 επιστήμονες και τεχνικοί διεξάγουν έρευνα για παθογόνους μικροοργανισμούς, ασθένειες και πληθυσμούς, και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου δικτύου ινστιτούτων στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ήταν η Δρ Ruth Müller, επικεφαλής της Μονάδας Εντομολογίας του ITM, και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής ήταν η Sandra Gewehr, Πρόεδρος της EMCA και Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης της Οικοανάπτυξης. Πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου, στις 24/03/2025, πραγματοποιήθηκε και το 5ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών με θέμα την “Ανθεκτικότητα των Κουνουπιών στα Εντομοκτόνα”.

Μετά από τις εμπνευσμένες ομιλίες της Caroline Gennez, Υπουργού Πρόνοιας και Μείωσης της Φτώχειας, Πολιτισμού και Ίσων Ευκαιριών της Φλάνδρας και της Δρ Özge Tunçalp, Διευθύντριας του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής (ITM), συμμετείχαν στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου και έδωσαν ομιλίες εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών φορέων, όπως το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών) και το IVCC (Innovative Vector Control Consortium – Καινοτόμος Κοινοπραξία Ελέγχου Διαβιβαστών), εκπρόσωποι υπουργείων και περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ειδικής Αρχής ετοιμότητας και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (HERA/Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 174 σύνεδροι από 33 χώρες της Ευρώπης αλλά και από άλλες ηπείρους. Το 23% των συνέδρων ήταν επιχειρησιακοί παράγοντες έργων καταπολέμησης κουνουπιών, το 52% ερευνητές, το 15% εκπρόσωποι διοικητικών φορέων και το 10% εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

1174 συμμετέχοντες- 33 χώρες

253 επιστημονικές ανακοινώσεις – 11 συνεδρίες – 38 posters

34 κεντρικές ομιλίες  – 4 πανελίστες

Από πλευράς εκπροσώπων δημόσιων φορέων της Ελλάδας, από την Κρήτη παρευρέθηκαν στο συνέδριο ο Δρ. Αντώνης Παπαδάκης, Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας και ο επόπτης δημόσιας υγείας Παύλος Μανετάκης, από την Δυτική Ελλάδα ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και τεχνικός υπεύθυνος της ΠΔΕ στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών (RHN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η κυρία Ελίνα Πατσουλά, Καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Από πλευράς Οικοανάπτυξης, η Πρόεδρος της EMCA Sandra Gewehr και ο Διευθυντής Νοτίου Ελλάδος Νίκος Πέρρος με δύο επιστημονικές ανακοινώσεις, και ο Πρόεδρος της εταιρείας Σπύρος Μουρελάτος, με συμμετοχή του στο πάνελ των εμπειρογνωμόνων με θέμα την ετοιμότητα σε επίπεδο Ευρώπης για την αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου η Δρ Ruth Müller επισήμανε τα εξής:

  1. “Θέσαμε τα δύσκολα ερωτήματα, συζητήσαμε υποθέσεις και θέσαμε τις βάσεις για συνεργασίες που εκτείνονται πέρα από τομείς και σύνορα.
  2. Έχουμε συλλογικά ωθήσει τα όρια για το τι είναι δυνατό στην καταπολέμηση των κουνουπιών και των διαβιβαστών εν γένει– επιστημονικά, επιχειρησιακά και πολιτικά.
  3. Έχουμε δει ότι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για αποτελεσματικό έλεγχο διαβιβαστών αναδύονται – αλλά πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα και πιο έξυπνα.
  4. Πρέπει τώρα να επιταχύνουμε τη μεταφορά της γνώσης σε δράση. Είναι καιρός να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ισχυρών συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Χρειαζόμαστε νέους μηχανισμούς για να μεταφράσουμε την έρευνα σε απτά προϊόντα, κλιμακούμενες υπηρεσίες και εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων – εργαλεία που οι τοπικές αρχές και οι επαγγελματίες μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν.
  5. Χρειαζόμαστε ισχυρότερους δεσμούς: μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας, των ιδρυμάτων δημόσιας υγείας και της κοινότητας. Μόνο μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε συστήματα που είναι τεκμηριωμένα, οικονομικά βιώσιμα, δημόσια αποδεκτά και επιχειρησιακά επεκτάσιμα.”

Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα του ITM για το συνέδριο της EMCA στην Αμβέρσα εδώ.