Ημερίδα ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΣΔΥ: Η ελονοσία στην Ελλάδα σήμερα

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η ελονοσία στην Ελλάδα σήμερα” διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την ΕΘνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της Εντομολογίας, της Βιολογίας, της Κλινικοεργαστηριακής Ιατρικής και της Επιδημιολογίας συζήτησαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας, υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμού που αφορά πλέον την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης.

Στην ημερίδα διερευνήθηκαν οι οδοί μετάδοσης, τα μέτρα πρόληψης, η κλινική και εργαστηριακή διάγνωση και η ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης, ώστε να περιχαρακωθεί αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας η νόσος της ελονοσίας.

Ο Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, με την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), προσκλήθηκε στην ημερίδα για να παρουσιάσει την ανακοίνωση με τίτλο “Εμπειρία και προβλήματα εφαρμογής προγραμμάτων ολοκληρωμένης καταπολέμησης κουνουπιών”.