Η Οικοανάπτυξη στην Ionian TV για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η ετοιμότητα που υπάρχει για την αντιμετώπιση των απειλών-ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Metropolis» της Ionian TV με καλεσμένους τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κύριο Χαράλαμπο Μπονάνο και τον πρόεδρο της Οικοανάπτυξης δρ. Σπύρο Μουρελάτο.

«Έχουμε δημιουργήσει μια ενιαία γραμμή άμυνας για όλη την περιοχή, γίνεται καλή δουλειά…είμαστε πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο κος Μπονάνος αναφερόμενος στην αποτροπή εμφάνισης των τριών σημαντικότερων απειλών που μπορεί να προκύψουν από τα κουνούπια (ελονοσίας, ιού του Δυτικού Νείλου, δάγκειου πυρετού) ενώ χαρακτήρισε πρωτότυπη καταπολέμηση τον σχεδιασμό ενημέρωσης και παρέμβασης «πόρτα-πόρτα» σε οικισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα όχλησης. Ο κος Μπονάνος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δίκτυο παρακολούθησης σε οικόσιτα πουλερικά (50 σημεία) που έχει στηθεί από την Οικοανάπτυξη για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου και την συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΟΔΥ «καθώς μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη ανίχνευση».

Μιλώντας στην εκπομπή ο κος Μουρελάτος χαρακτήρισε το έργο καταπολέμησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (11.336 τ.χμ) ως ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το 50% της καταπολέμησης γίνεται με ελικόπτερα, 30% με drones και το 20% με επίγεια μέσα. Τόνισε ότι οι δειγματοληψίες παρακολούθησης και ελέγχου γίνονται σε 8.000 σημεία – εν δυνάμει εστίες κουνουπιών και απασχολούνται 50 άτομα προσωπικό. «Η δυνατότητα ενημερωτικής παρέμβασης που ανεβάζει το δείκτη προστασίας απέναντι στα κουνούπια σε 45 οικισμούς της ΠΔΕ και η μεγάλη χρήση της τεχνολογίας (big data και drones) αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του έργο» επισήμανε ο κος Μουρελάτος.

Στην εκπομπή έγινε παρουσίαση της (νέας) βελτιωμένης εφαρμογής του Mosquito Vision που προσφέρει πενθήμερη πρόβλεψη νυχτερινής όχλησης των κουνουπιών καθώς και της δυνατότητας που έχουν οι χρήστες των smart phones που την χρησιμοποιούν να συμμετέχουν αναφέροντας εστίες κουνουπιών (Citizen Science).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.