Πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο από 23 έως 27 Μαΐου το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τη συμμετοχή και τη στήριξη της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
- Την Πέμπτη, 26 Μαΐου, στη συνεδρία που αφορά τα «EΝΤΟΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ EΝΤΟΜΑ» έγινε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ» στην οποία συμμετείχαν οι: κος Γεώργιος Τσιάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, κος Νικόλαος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κος Γεώργιος Κολιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κος Σπύρος Μουρελάτος, Πρόεδρος της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν σε βάθος τις σύγχρονες εξελίξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των εντόμων υγειονομικής σημασίας και ιδιαίτερα των κουνουπιών.
Ο κ. Μουρελάτος κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε έμφαση στην περιγραφή της δομής και της χρήσης νέων τεχνολογιών και επιχειρησιακών εργαλείων με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει και ήδη αξιοποιεί η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ στα Περιφερειακά έργα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της παραγωγής, αξιοποίησης και διαμοιρασμού των δεδομένων – ανοικτών δεδομένων αλλά και δεδομένων πεδίου που συλλέγονται σε ετήσια βάση.
- Επιπρόσθετα, την Παρασκευή 27 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδρομής των συνέδρων που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, στελέχη της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ προχώρησαν σε επίδειξη της επιχειρησιακής χρήσης και ενσωμάτωσης (Χαρτογράφηση και Ψεκασμός) των ΣμηΕΑ – Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – σε έργα καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας σε πραγματικές συνθήκες στο Αιτωλικό. Κατά τη διάρκειά της διενεργήθηκε επίδειξη δράσεων διερεύνησης πεδίου με drone με θερμική κάμερα, χαρτογράφησης με drone με RTK GPS, δημιουργίας χαρτογραφικού υποβάθρου με εξειδικευμένο λογισμικό και τέλος με ψεκασμό εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών με χρήση drone τελευταίας γενιάς.
Η εταιρία συμμετείχε τέλος και με σχετική εικονογραφημένη εργασία – POSTER με θέμα την “Επιχειρησιακή ενσωμάτωση των Συστημάτων μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ στα ολοκληρωμένα έργα καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας (wide area integrated mosquito management programs)”.
Η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ στήριξε το συνέδριο ως αργυρός Χορηγός.